Ethiopië stunt ondanks donkerrood doelman tegen titelhouder Zambia

Erik van Dam21 jan 2013, 16:54
Laatst bijgewerkt: 21 jan 2013, 16:54

Zambia en Ethiopië zijn hun strijd op de Afrika Cup begonnen met een remise (1-1). De favoriet geachte Zambianen, die het toernooi vorig jaar wonnen, hadden alle mogelijkheden om te openen met een overwinning. Ethiopië miste namelijk een strafschop en kwam korte tijd later, nog in de eerste helft, met een man minder te staan. Ondanks die tegenspoed haalde men toch nog een punt.

/

Ethiopië zette de kampioen van 2012 vroeg onder druk en kwam in kansrijke positie, maar Saladin Said zag zijn inzet uit een lastige situatie nét over het Zambiaanse doel stuiteren. Hij kreeg later alsnog de kans te scoren en dit keer vanaf elf meter. Zijn trap was goed gericht, maar Kennedy Mweene dook net zo sterk naar de linkerhoek en duwde Saids inzet daar weg. Zambia haalde daardoor opgelucht adem.

De Ethiopiërs sneden zichzelf vervolgens in de vingers. Tasew Jamal werd tien minuten voor rust weggestuurd met rood, toen hij levensgevaarlijk inkwam op Chisamba Lungu en (geblesseerd) werd weggestuurd. Vlak voor rust buitte Zambia de man meer-situatie uit en zorgde Collins Mbesuma na een fraaie aanval voor de 1-0. Doordrukken lukte de titelhouder niet en na dik een uur joeg Adane Girma verdiend de 1-1 binnen.