voetbalzone

Everton blijft op koers om opnieuw boven rivaal Liverpool te eindigen

Thijs Post05 mei 2013, 16:20
Laatst bijgewerkt: 05 mei 2013, 16:20
Advertentie

Voor Liverpool en Everton, maar zeker voor de thuisploeg, stond er zondagmiddag veel op het spel bij de Merseyside-derby. Everton ligt namelijk op koers om voor de tweede keer op rij boven de stadsgenoot te eindigen en dat doet pijn op Anfield. Bij een zege voor Liverpool zou het verschil met nog twee wedstrijden op het programma slechts twee punten in het voordeel van the Toffees zijn. Dat gebeurde niet: het eindigde in 0-0 en daardoor is het verschil nog vijf punten in het voordeel van Everton.

/

Scheidsrechter Michael Oliver hield de kaarten in het eerste halfuur op zak en dat was een wonder. Niet dat het gemeen duel was, zeker niet, maar doorgaans zijn veel kaarten meer regel dan uitzondering in de derby. De eerste behoorlijke kansen waren voor de bezoekers: Steven Pienaar schoot de bal over de kruising van het doel van sluitpost José Reina, terwijl Marouane Fellaini zijn voet net niet goed tegen de bal kreeg na een voorzet van Leighton Baines.

Na dik twintig minuten kwam Liverpool wat vaker voor het doel van Everton-keeper Tim Howard. Daniel Sturridge had de bal terug moeten geven aan Philippe Coutinho, maar de aanvaller ging zonder succes voor een eigen poging. Even later werd een schot van aanvoerder Steven Gerrard gekraakt door de defensie, terwijl een vrije trap van diezelfde Gerrard maar net langs de kruising zeilde.

/

Onder aanvoering van spelmaker Coutinho ging Liverpool na de onderbreking op jacht naar de openingstreffer. Na een prachtpass van de Braziliaan (buitenkant voet) kwam Sturridge oog in oog met Howard te staan, maar de Amerikaanse sluitpost dwong de aanvaller prima naar buiten. Ook een schot van Coutinho zelf was een prooi voor de keeper, terwijl aan de andere kant een kopdoelpunt van Sylvain Distin werd afgekeurd wegens duwen.

Het bleef met een veldoverwicht voor Liverpool op en neer golven, al was van goed en verzorgd veldspel eigenlijk maar zelden sprake. Coutinho werkte een bal op het dak van het doel, Gerrard zag zijn inzet van de lijn gehaald worden toen hij Howard passeerde en invaller Fabio Borini kwam een teenlengte tekort om een voorzet van José Enrique binnen te prikken. Doelpunten zouden er uiteindelijk niet vallen op Anfield. Everton lijkt zesde te gaan eindigen en Liverpool zevende; voldoende voor Europees voetbal is het in beide gevallen niet.

Bezig met laden …