Everton rekent in tweede instantie wel af met nachtmerrie Liverpool

Bart Kruyt26 feb 2013, 21:40
Laatst bijgewerkt: 26 feb 2013, 21:40

Everton heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. Derdeklasser Oldham Athletic, dat een ronde eerder Liverpool had uitgeschakeld, dwong tien dagen geleden een return af door een late gelijkmaker (2-2) en dat weerzien werd dinsdagavond verliezend afgesloten op Goodison Park. The Toffees zegevierden met 3-1; John Heitinga bleef de hele wedstrijd op de bank zitten.

/

De bezoekers uit Greater Manchester vechten in de League One tegen degradatie, maar verrasten in het bekertoernooi vriend en vijand door Liverpool uit te schakelen. Men hoopte dat ook de kleinere buurman uit Liverpool eraan zou moeten geloven en the Latics begonnen dan ook onbevreesd aan de return met Everton. Na tien minuten nam de thuisploeg de regie echter over en dat leidde tot de openingstreffer van Kevin Mirallas, die na een prachtige voorzet van Darron Gibson zijn eerste doelpunt sinds september maakte voor het team van David Moyes.

Oldham reageerde uitstekend en kreeg een goede kans via Jose Baxter, maar het schot van de ex-Evertonian raakte de paal. Hierna claimden beide partijen nog tevergeefs een strafschop, alvorens Everton tien minuten voor tijd vanaf elf meter wél op voorsprong kwam. Na een handsbal legde Michael Oliver de bal op de stip en Leighton Baines faalde niet: 0-2. Na een uur dacht het bezoek terug in het duel te komen, maar Phil Neville voorkwam met een puike ingreep dat Robbie Simpson kon scoren.

De wissels die trainer Tony Philiskirk doorvoerde leken goed uit te pakken, maar na dik een uur besliste Leon Osman op aangeven van Steven Pienaar de wedstrijd: 0-3. Even later deed invaller Matt Smith, die in de eerste wedstrijd in de slotminuut nog voor de 2-2 had gezorgd, met een kopbal wat terug, maar Everton wist dat het de zege binnen had. In de slotfase miste Nikica Jelavic nog een grote kans, maar dat deerde de nummer zes van de Premier League niet. Everton ontmoet in de kwartfinale nu Wigan Athletic.