voetbalzone

Ex-NAC'er Diba: 'Veel voetballers moeten na hun 36ste nog werken, ik niet'

Yanick Vos21 jun 2019, 09:35
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2019, 09:35
Advertentie

Anouar Diba brak op jonge leeftijd door bij NAC Breda en werd gezien als een veelbelovend talent. De clubs stonden in de rij, maar hij koos er op zijn 24ste voor om te verkassen naar Qatar. In 2010 keerde hij voor even terug in Nederland om bij FC Twente te spelen, maar het grootste deel van zijn carrière bracht de middenvelder door in Qatar. Bij Al-Wakrah, Al-Nasr, Lekhwiya en Al Kharaitiyat speelde de voormalig jeugdspeler van Elinkwijk zich financieel onafhankelijk.

Diba was pas 24 toen hij naar Qatar ging. “Er waren veel mensen die vonden dat ik te vroeg voor het geld koos. Ik noem dat geen kritiek, maar jaloezie”, zegt Diba in een interview met Vice. “Mensen kunnen op tv makkelijk roepen dat ik te jong ben vertrokken, maar als zij het tiendubbele kunnen verdienen bij een ander programma, zijn ze ook weg. Iedereen wil meer geld verdienen.”

Diba is inmiddels 36 jaar en stond in 2014 in het tijdschrijft De 100 Bestbetaalde Voetballers van Nederland op de zevende plaats. “Zeker, ik heb voor het geld gekozen, maar ik heb het ook gewoon goed naar mijn zin gehad in Qatar. Anders had ik het nooit zo lang volgehouden. Ik heb er een goede toekomst voor mijn kinderen uit kunnen halen”, is Diba eerlijk. “Veel voetballers moeten na hun 36ste nog werken. Ik niet. Natuurlijk droomde ik als kind van een Nederlandse topclub, maar dat is er nooit van gekomen. En NAC is fantastische club, maar om daar nou vijftien jaar te voetballen.”

In twaalf jaar tijd verdiende Diba miljoenen in Qatar. Hij had op voorhand niet verwacht dat hij zo lang weg zou blijven. “Ik dacht op dat moment: ik ga er twee jaar zitten en dan zie ik het wel. Maar ik had het er naar mijn zin. De eerste twee jaar waren een soort vakantie: de hele dag op de jetski en varen. In het begin zat ik er met Ali Boussaboun, een goede vriend van me. Trainen was bijzaak, maar op een gegeven moment went alles en ga je serieuzer aan de slag. Toen ik eenmaal in Qatar zat, was het ook moeilijk om terug te gaan naar een Nederlandse subtopper. En als ik de contracten naast elkaar legde, was de keuze snel gemaakt. Ik kreeg daar tien keer zoveel.”

Diba wil de komende jaren niet stil blijven zitten en denkt na over zijn toekomst. “Ik kan sowieso blijven als assistent-trainer bij Al Kharitiyat, de laatste club waar ik speelde. We hebben ook gesproken over een functie als technisch directeur, iets waarvan ik denk dat het me beter ligt. Het is gewoon net wat makkelijker dan al die hoofdpijn van een trainer. Al sluit ik niks uit; ik heb me namelijk ook al ingeschreven voor een verkorte trainerscursus. Tv-werk lijkt me ook wel wat, dat is enorm groot in Qatar”, aldus Diba.

Bezig met laden …