Excellerende Pellè helpt Koeman aan belangrijke zege op Pieters en Afellay

Thijs Post12 mrt 2016, 16:54
Laatst bijgewerkt: 12 mrt 2016, 16:54

Graziano Pellè had al enige tijd niet meer gescoord, maar zaterdag was de Italiaan goud waard voor het Southampton van manager Ronald Koeman. Pellè maakte twee doelpunten, waardoor de ene treffer van Marko Arnautovic waardeloos bleef. Bournemouth, dat zich knap staande weet te houden tussen de grootmachten van de Premier League, boekte een belangrijke overwinning op directe concurrent Swansea City.

/

Stoke City - Southampton 1-2
Stoke City kreeg in de openingsfase de kansen, maar met de eerste de beste kans was het de ploeg van Ronald Koeman die de leiding pakte. Aanvankelijk dacht keeper Jack Butland het gevaar nog geneutraliseerd te hebben, door de bal bij een kopbal van Pellè onder de lat weg te tikken. Uit de daarop volgende hoekschop zette de boomlange Italiaan zijn hoofd opnieuw tegen de bal en dit keer was het wel raak. Daar zou het niet bij blijven, want tien minuten voor rust zette de ex-speler van AZ en Feyenoord zijn handtekening onder een doelpunt met wortels in de Eredivisie. Pellè combineerde fraai met Dusan Tadic en schoot de bal in de onderhoek voor de 0-2. Voor Pellè betekenden de twee goals evenveel doelpunten in een wedstrijd als in de zeventien afgelopen competitiewedstrijden die hij in de basis was begonnen.

Stoke City, dat op de ranglijst twee punten meer had dan Southampton en dus wist dat het bij deze stand gepasseerd zou gaan worden, moest na rust risico nemen. The Potters hadden meer balbezit en zullen in ieder geval gegokt hebben op een vroege aansluitingstreffer. Manager Mark Hughes werd op zijn wenken bediend, want weer een ex-Eredivisionist (Marko Arnautovic) bracht de thuisploeg terug in de wedstrijd. Voor Arnautovic was het nummer tien van het seizoen. In de slotfase drong het dominante Stoke nog meer aan, maar onder leiding van Van Dijk hield de defensie van Southampton stand. In extremis kreeg Sadio Mané nog een rode kaart na een confrontatie met Erik Pieters; de laatste stond bij Stoke City net als Ibrahim Afellay in de basis.

/

Bournemouth - Swansea City 3-2
Voor het nietige Bournemouth is alleen de deelname aan de Premier League al een fantastische prestatie en de ploeg van stuntmanager Eddie Howe presteert ook nog eens prima. Zaterdag werd Swansea City, dat nu serieus naar onderen moet kijken, in een spectaculaire wedstrijd met 3-2 verslagen. Max Gradel zette de thuisploeg even voor rust op 1-1, waarna Modou Barrow de stand nog geen twee minuten later weer gelijk trok. Na rust produceerde Joshua King de 2-1, rondde Gylfi Sigurdsson af voor de 2-2 en was Steve Cook de matchwinner voor Bournemouth.