voetbalzone

Excellerende Valencia laat Ecuador hopen op vervolg

Erik van Dam21 jun 2014, 01:54
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2014, 01:54
Advertentie
voetbalzone

Ecuador heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste zege op het WK 2014 geboekt. La Tri, vorige maand nog de tegenstander van Nederland in een vriendschappelijke ontmoeting, rekende af met Honduras (2-1) door twee doelpunten van Enner Valencia. De spits van Pachuca uit Mexico verhoogde zijn marktwaarde met een intikker en een rake kopbal. Ecuador heeft nu drie punten, evenveel als Zwitserland en drie minder dan Frankrijk. Honduras kan in theorie de achtste finales nog bereiken.

In een uitermate vermakelijke eerste helft in Curitiba deden Honduras en Ecuador, de nummers 33 en 26 van de FIFA-ranglijst, weinig voor elkaar onder. Enner Valencia, die vijf keer doel trof in zijn vijf laatste optredens voor Ecuador, liet in eerste instantie een goede mogelijkheid om de score te openen liggen. Hij snelde richting het doel van aanvoerder Noel Valladares, maar had het vizier niet op scherp staan en miste vanuit kansrijke positie. Honduras kreeg ook een mogelijkheid, maar Víctor Bernárdez kopte naast.

voetbalzone

Bij de tweede kans was het wél raak: Costly ontving de bal en vuurde snoeihard raak. Daarmee maakte hij het eerste WK-doelpunt voor zijn land sinds 1982. De Hondurezen vierden feest, maar lang hield de vreugde niet aan. Enner Valencia benutte vlot na de 1-0 namelijk een nieuwe mogelijkheid en tikte een afgeketst schot met de linkervoet over de doellijn. Hij scoorde zo dus al voor de zesde interland op rij. Nog voor rust dacht Honduras een tweede maal te scoren: Costly kopte op de paal en in de rebound liep Jerry Bengtson de bal binnen.

Scheidsrechter Ben Williams keurde de treffer echter af vanwege een handsbal. Na dik een uur waren het de Ecuadorianen die het doel weer vonden en op die treffer viel helemaal niets af te dingen. Walter Ayovi zwaaide een vrije trap met links richting Valencia, die tussen Juan Carlos García en Bengtson opsprong en keurig het hoofd tegen de inkomende bal zette: 1-2. Ecuador speelde het spannende restant daarna, ondanks veelvuldig balverlies, zonder echt veel moeite uit en ex-PSV’er Édison Méndez mocht nog tien minuten meedoen, in zijn 111e interland. Woensdag speelt Honduras tegen Zwitserland en Ecuador tegen Frankrijk.

Bezig met laden …