Excelsior doet rode lantaarn ten koste van Roda over aan De Graafschap

Peter Nusselder17 mrt 2012, 20:36
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2012, 20:36

Excelsior heeft in de strijd tegen degradatie drie uiterst belangrijke punten gepakt. Tegen Roda JC Kerkrade leek de vroege openingstreffer van spits Rangelo Janga voldoende voor de overwinning, die de ploeg van trainer John Lammers boven de nieuwe hekkensluiter De Graafschap brengt. Jagos Vukovic zorgde met een eigen doelpunt voor 2-0, waarna de goal van Sanharib Malki nog slechts voor de statistieken was: 2-1. Roda versloeg de Rotterdammers eerder dit seizoen in Limburg nog met 7-0, maar ditmaal was er een verdiende zege voor Excelsior.

/

Dat de 1-0 van Janga enigszins een toevalstreffer was, deerde de centrumaanvaller en zijn ploeggenoten waarschijnlijk geenszins. Al na vijf minuten stond de voorsprong voor de rodelantaarndrager op het scorebord; Kevin Jansen mocht een vrije trap nemen, die onbedoeld verlengd werd door Roda-verdediger Martijn Monteyne. De bal kwam zodoende terecht bij Janga, die bijna zonder het zelf te weten keeper Pawel Kieszek van de Limburgers passeerde en zijn team aan de leiding bracht.

De als achtste geklasseerde gasten voelen de hete adem van RKC Waalwijk en FC Groningen in de nek, maar het leek er vooral voor de pauze geen moment op dat het elftal van coach Harm van Veldhoven streed voor Europees voetbal. Het was zelfs Excelsior dat de grootste kans had op een tweede treffer, maar middenvelder Roland Alberg kopte over. Pas drie minuten voor rust was een schot van Mitchell Donald de eerste serieuze doelpoging van Roda. Diezelfde Donald was vlak na de hervatting dicht bij de gelijkmaker met een kopbal, maar na een voorzet van Monteyne wist hij Excelsior-doelman Wesley de Ruiter niet te verschalken.

/

De gasten beten in de tweede helft ook daarna meer van zich dan tijdens de eerste 45 minuten, maar de spitsen Mads Junker en topscorer Malki konden niet of nauwelijks in stelling worden gebracht, terwijl aanvallende middenvelder Davy De Beule met twee afstandsschoten wel gevaarlijk, maar niet doeltreffend was. De Rotterdamse ploeg won voor eigen publiek in 1985 voor het laatst van Roda en wist de zes volgende malen dat de equipe uit Kerkrade op bezoek kwam niet meer voor een overwinning te zorgen, maar deze editie leverde de degradatiekandidaat drie broodnodige punten op. De rode lantaarn wordt zodoende overgedragen aan De Graafschap.

Ook Malki, voor aanvang van dit duel met zijn negentien goals net zo productief als de gehele selectie van Excelsior, slaagde er in de slotfase namelijk niet meer in om nog voor de gelijkmaker te zorgen. Vukovic maakte de Rotterdamse zege zelfs nog mooier, door een voorzet van Darren Maatsen op overigens prachtige wijze achter Kieszek te werken. De 2-0 bleek overigens nog noodzakelijk ook, want in blessuretijd pikte Malki zijn twintigste seizoenstreffer mee.