Excelsior klopt zwalkend RKC en staat met één been in de Eredivisie

Gijs Freriks15 mei 2014, 21:34
Laatst bijgewerkt: 15 mei 2014, 21:34

RKC Waalwijk kroop tegen De Graafschap door het oog van de naald en maakt het zich tegen Excelsior ook niet gemakkelijk. De Brabanders verloren donderdag de eerste finalewedstrijd om een plekje in de Eredivisie met 2-0 van Excelsior en schoten zelfs niet één keer binnen de palen. De return staat voor zondag 12.30 uur gepland en RKC moet dan ten minste tweemaal scoren.

Excelsior heeft door de ruim uitgevallen overwinning op Woudestein goede papieren om voor het eerst sinds 2011/12 terug te keren naar het hoogste niveau. De zwarthemden van Marinus Dijkhuizen kwamen al na drie minuten op voorsprong: Jordan Botaka legde de bal klaar voor Lars Veldwijk en die bediende de inlopende Khalid Karami: 1-0. RKC speelde slordig en onrustig en trainer Erwin Koeman ergerde zich zichtbaar aan zijn spelers.

Vijf minuten voor rust kreeg Excelsior een strafschop nadat Kevin Vermeulen naar de grond was getrokken; het buitenkansje werd benut door Veldwijk. De topscorer was even later dicht bij de 3-0, maar vond doelman Arjan van Dijk op zijn weg. Koeman greep tijdens de pauze in en bracht spits Jean-David Beauguel ten koste van Sander Duits. RKC zette in de tweede helft meer aan en zocht wanhopig naar een opening in de vijandelijke defensie.

RKC creëerde echter niet één fatsoenlijke kans en had geluk dat Lars Hutten vergat om vijf minuten voor tijd gepruts van Prince Gouane af te straffen. Het bleef zodoende bij 2-0 en Excelsior zal zondag met vertrouwen afreizen naar het Mandemakers Stadion. Voor RKC dreigt na drie seizoenen Eredivisievoetbal weer Jupiler League-voetbal.