voetbalzone

FA volgt KNVB en denkt aan instroom B-teams in lagere profdivisies

Matthijs van Laar08 mei 2014, 15:45
Laatst bijgewerkt: 08 mei 2014, 15:45
Advertentie
voetbalzone

In navolging van onder meer de Segunda División en de Jupiler League, wil ook de Engelse bond (FA) dat jeugdelftallen van Premier League-clubs de kans krijgen in te stromen in lagere profcompetities. Een speciale commissie van de FA maakte dat voorstel donderdag bekend. Ook wil men met ingang van het seizoen 2020/21 het aantal 'non-home grown' spelers bij Premier League-clubs terugdringen van zeventien naar twaalf.

Volgens FA-voorzitter Greg Dyke, die de commissie in het leven riep, moeten de veranderingen leiden tot een betere nationale ploeg. The Three Lions ondervinden de laatste jaren veel hinder van de enorme instroom aan buitenlanders in de hoogste Engelse voetbalafdeling, waardoor eigen jeugd steeds minder vaak de kans krijgt. Een nieuw te vormen 'League Three' moet hier vanaf het seizoen 2016/17 verandering in gaan brengen.

Het is de bedoeling dat de nieuw profcompetitie wordt samengesteld uit tien B-teams van clubs uit de Premier League en tien ploegen die nu de dienst uitmaken in de lagere divisies. Het is voor de B-teams mogelijk om te promoveren en te degraderen naar de League One, League Two en de League Three; deelname aan de Championship, het tweede niveau in Engeland, en de Premier League is echter uitgesloten. Ook moeten de (waarschijnlijk) beloftenelftallen altijd minimaal één klasse lager voetballen dan de A-ploeg.

Of de maatregelen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd zal de komende periode moeten blijken. De Engelse bond zal de komende maanden benutten om verdere consequenties en eventuele haken en ogen aan het plan aan het licht te brengen. Daarbij zullen alle betrokken partijen in het profvoetbal worden geraadpleegd, zo beloofde Dyke.

Bezig met laden …