Fàbregas voorkomt op Zwitsers grondgebied historisch verlies Spanje

Erik van Dam02 sep 2011, 23:07
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2011, 23:07

Spanje mag dan regerend kampioen van Europa en de wereld zijn; het land ís te verslaan. Chili leek dat te gaan bewijzen, maar strandde vrijdagavond toch nog in het zicht van de haven. De Zuid-Amerikanen ontmoetten la Furia Roja op Zwitserse bodem en leidden tot tien minuten na rust met 2-0, maar moesten uiteindelijk toch hun meerder erkennen in het elftal van Vicente del Bosque. Dat kwam in blessuretijd nog tot de overwinning (3-2).

/

Spanje begon ongeconcentreerd aan de wedstrijd in de AFG Arena en keek al na twintig minuten tegen een achterstand 2-0 aan. Mauricio Isla ontsnapte aan de Spaanse defensie en ramde de bal na tien minuten prachtig hoog in de hoek, ver buiten bereiken van Iker Casillas. Toen de tijd verdubbeld was, was dat ook met de score gebeurd. Edoardo Vargas was zijn directe bewaker te snel af, trok een sprint en omspeelde Casillas en tekende voor 0-2.

Het duurde tot de tweede helft vooraleer Spanje, dat in negen interlands op Zwitserse bodem nog nooit verloor, zich terugvocht in de wedstrijd. Regisseur Andrés Iniesta nam in zijn zestigste interland het voortouw en tekende vanaf zo'n achttien meter voor de aansluitingstreffer, met een schot waarin een lastige stuit zat. Chili werd stap voor stap naar achteren gedrukt, benutte de gaatjes die Spanje liet vallen minder en liep ook tegen de 2-2 aan.

Fàbregas, in de voorgaande 58 interlands goed voor niet meer dan zes doelpunten, redde uiteindelijk de wedstrijd met twee treffers. Na consternatie bij de Chilenen over een speler die ten val was gekomen, hervatte Spanje snel het spel en mocht Fàbregas keeper Claudio Bravo door de benen kloppen. In blessuretijd zorgde de middenvelder van Barcelona ook nog voor het winnende doelpunt en hield hij Spanje netjes overeind. Over vier dagen treedt de nummer twee op de FIFA-ranglijst in Logroño aan tegen Liechtenstein voor de EK-kwalificatie.