FC Basel zorgt voor stunt na tombola tegen Tottenham

Daniel Cabot Kerkdijk11 apr 2013, 23:47
Laatst bijgewerkt: 11 apr 2013, 23:47
/

FC Basel heeft voor een stunt van jewelste gezorgd door Tottenham Hotspur uit de Europa League te kegelen. De Zwitsers speelden op White Hart Lane al knap met 2-2 gelijk en waren the Spurs donderdagavond na strafschoppen de baas. Het is de eerste keer dat Basel zich bij de laatste vier voegt van een Europees toernooi. Tottenham kan de eerste Europese prijs sinds 1984, toen men de UEFA Cup won, uit het hoofd zetten en mag zich volledig richten op de Premier League.

Tottenham won in 2013 geen enkel duel bij de afwezigheid van de geblesseerde Gareth Bale en donderdagavond ook niet. De ploeg van André Villas-Boas domineerde in het eerste kwart, maar kwam niet verder dan driehoekjes op het middenveld. Na 22 minuten kwamen de gasten toch op voorsprong. Aleksandar Dragovic misrekende zich bij een pass van Jan Vertonghen waardoor Clint Dempsey kon scoren: 0-1. Mohamed Salah trok de stand vijf minuten later alweer gelijk op St. Jakob Park. Na een fout van Moussa Dembélé prikte de Egyptenaar van dichtbij binnen: 1-1. Hierna golfde het duel op en neer en kregen beide partijen via Marco Streller en Dembélé nog een goede kans, maar de stand veranderde niet meer tot kort na rust.

In de 48e minuut namen de Zwitsers namelijk voor het eerst op de avond de leiding; Brad Friedel moest een kopbal uit een hoekschop lossen en Dragovic tikte de rebound binnen: 2-1. De verdediger was na een uur dicht bij de derde treffer voor RotBlau, maar hij kopte uit een vrije trap net naast. Basel, dat de laatste vier Europese duels afsloot met een zege én zonder tegendoelpunt, bleef een taaie opponent voor de bezoekers uit Londen, die zelf ook nog gevaarlijk waren middels een kopbal van Michael Dawson. Tottenham kwam zeven minuten voor tijd uiteindelijk op gelijke hoogte door een treffer van Dempsey; hierbij zag doelman Yann Sommer er niet goed uit: 2-2.

Dempsey sleepte hierdoor een verlenging uit het vuur voor de Engelsen, maar ze moesten wel met tien man opboksen tegen Basel, omdat Vertonghen in de 88e minuut een rode kaart had gekregen na een tackle op Streller. De thuisploeg was dan ook de dominerende partij, maar verder dan een schot van Mohamed Elneny tegen de buitenkant van de paal kwam de ploeg van Murat Yakin in de eerste helft niet. Tottenham, dat in eigen land nog vecht voor een CL-ticket, loerde op de counter, maar beperkte zich uiteindelijk alleen tot verdedigen. Een strafschoppenserie moest uitkomst bieden en die won Basel. Namens Tottenham, dat in 1994 voor het laatste een penaltyserie won, faalden Benoît Assou-Ekotto en Emmanuel Adebayor.