FC Eindhoven legt beslag op periodetitel door zege in Veendam

Bart Kruyt01 mrt 2010, 20:55
Laatst bijgewerkt: 01 mrt 2010, 20:55

Slechts een jaar geleden raakte FC Eindhoven bijna haar proflicentie kwijt, maar nu krijgt de club de mogelijkheid om te promoveren naar de Eredivisie. De ploeg van Jan Poortvliet won maandagavond de inhaalwedstrijd bij BV Veendam (0-1) en legde daardoor beslag op de derde periodetitel. Dit houdt in dat Eindhoven aan het einde van de rit mag meedoen in de play-offs om promotie naar het hoogste voetbalplatform in Nederland. Cambuur blijft in de top van de Jupiler League meedoen; de degradatiestrijd tussen FC Emmen en FC Oss eindigde onbeslist.

BV Veendam – FC Eindhoven 0-1
FC Eindhoven had aan een gelijkspel bij Veendam voldoende om de derde periodetitel op te eisen, maar de ploeg van Poortvliet (die zelf op de tribune zat wegens een schorsing) behaalde zelfs een nipte overwinning. Invaller Bart van den Eede werd gevonden door Leon Kantelberg, die Angelo Cijntje aftroefde en de bal panklaar legde voor de spits. Die had van dichtbij geen moeite om de winnende treffer binnen te schieten, waardoor het feest voor Eindhoven extra groot was. De periodetitel betekent de eerste prijs sinds twaalf jaar.

SC Cambuur – Fortuna Sittard 2-1
SC Cambuur blijft in de top van de Jupiler League meedoen dankzij een nipte overwinning op Fortuna Sittard. De ploeg van Stanley Menzo kende al een goed begin van de wedstrijd en nam na ruim twintig minuten spelen een voorsprong via Mark de Vries, die een mislukt schot van Sandor van der Heide een beslissend zetje gaf. Van der Heide maakte er zelf naar slecht verdedigingswerk bij Fortuna 2-0 van, waarna de aansluitingstreffer van Sven Verdonck (’88) te laat kwam. Cambuur heeft nog tien punten minder dan De Graafschap, maar heeft nog wel twee duels tegoed.

FC Dordrecht – FC Den Bosch 1-3
Een slechte start van de wedstrijd werd FC Dordrecht fataal in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. De bezoekers stonden al na vier minuten spelen op een 0-2 voorsprong, dankzij doelpunten van Samuel Scheimann en Paul Jans. Eerstgenoemde werd gevonden uit een lange bal van achteruit en werd totaal niet gedekt, terwijl Jans het eindstation was van een snelle counter. Zes minuten voor rust deed Dordrecht nog wel wat terug via een schot van Moussa Kalisse in de korte hoek, maar het slotakkoord was voor Diangi Matusiwa: 1-3.

FC Emmen – FC Oss 3-3
De degradatiewedstrijd tussen de nummer achttien en negentien van de Jupiler League kreeg veel treffers, maar geen winnaar. De thuisploeg kende een sterke start en nam al na acht minuten spelen een voorsprong via Xander Houtkoop, die goed naar binnenkapte en vervolgens in de lange hoek raakschoot. Met een intikker maakte Ruud ter Heide er vervolgens 2-0 van, waarna Tim Peters de score snel weer terug in de wedstrijd bracht. De spits van Oss profiteerde van een enorme blunder van Harm Zeinstra, die de bal na een terugspeelbal wilde wegrammen, maar tegen Peters aanschoot.

De marge was door deze fout weer klein, maar werd nog voor rust teruggebracht naar twee via het tweede doelpunt van Ter Heide. De aanvaller kon opnieuw van dichtbij binnentikken, nadat Wilko de Vogt een voorzet vanaf de linkerkant niet helemaal goed leek in te schatten. Oss gaf zich echter niet gewonnen en wist zich na rust nog terug te knokken. Johan Plat zette een nieuwe aansluitingstreffer op het bord, waarna Peters uiteindelijk een punt redde voor Oss. Hij werd gevonden uit een vrije trap van achteruit en tikte bij de tweede paal de 3-3 binnen.