FC Emmen breekt negatief clubrecord, GAE pakt punt na rampweek

Bart Kruyt30 mrt 2012, 22:00
Laatst bijgewerkt: 30 mrt 2012, 22:00

Go Ahead Eagles heeft haar rampweek in stijl afgesloten. De Deventer club zag diverse sleutelfiguren na twee achtereenvolgende nederlagen vertrekken en De Trots aan de IJssel verspeelde vrijdagavond ook nog eens dure punten, thuis tegen FC Den Bosch: 1-1. FC Emmen verbrak een twijfelachtig clubrecord, door in het thuisduel met Helmond Sport (0-1) niet te scoren. De Drenthse ploeg staat nu langer dan 597 minuten droog. Die statistiek dateerde van het seizoen 1985/86.

/

FC Emmen – Helmond Sport 0-1
Helmond Sport lijkt zich te gaan plaatsen voor de tweede ronde van de play-offs en bovendien blijft de Brabantse ploeg de koploper van de vierde periode. Bij FC Emmen was de equipe van Hans de Koning slordig, maar toonde het wel aan over meer klasse te beschikken dan de hekkensluiter. Na een halfuur maakte Erik Quekel zijn zeventiende seizoenstreffer en de enige goal van de wedstrijd in het slecht gevulde Univé Stadion. Het bezoek, dat al sinds 9 december ongeslagen is, vergat de score op te vijzelen. Ondanks de minimale voorsprong kwam de zege van Helmond nooit in gevaar; zeker niet na de rode kaart van Emmen-verdediger Arsenio Halfhuid. FC Emmen heeft nu dus al zes duels niet meer gescoord.

Go Ahead Eagles – FC Den Bosch 1-1
Go Ahead Eagles zag trainer Joop Gall, diens rechterhand Paul Bosvelt én technisch manager Marc Overmars De Adelaarshorst verlaten. De Deventenaren stelden vrijdag Jimmy Calderwood als interim-trainer aan, maar hij zat nog niet op de bank tegen subtopper FC Den Bosch. Michel Boerebach was voor een duel de eindverantwoordelijke en hij zag de thuisploeg goed starten. Een goal van Dave Bus werd afgekeurd, een stift van Xander Houtkoop werd van de lijn gehaald en Marnix Kolder trof de paal.

Na een kwartier nam de gastheer uiteindelijk toch de leiding. De bal bleef liggen voor Houtkoop, die zijn derde seizoenstreffer intikte. Go Ahead oogde fris en gretig en de Brabantse bezoekers konden nauwelijks gevaarlijk worden. Dat kon de ploeg van Fons Groenendijk vlak voor rust echter nog wel en na de pauze schakelde de Bossche ploeg nog een tandje bij. Den Bosch zocht de gelijkmaker en Paco van Moorsel was dichtbij, maar de toekomstig speler van FC Groningen kopte op de paal. Tien minuten voor tijd maakte Ralf Seuntjens alsnog de 1-1 en zo dompelde hij De Adelaarshorst in rouw.

/

FC Oss – Willem II 1-1
Willem II heeft nog kansen genoeg om de eerste play-offronde te ontlopen, maar dan moet het geen domme punten laten liggen zoals vrijdagavond bij FC Oss. De Tilburgers waren sterker dan de provinciegenoot, maar ook onzorgvuldig. Behoudens twee kansjes voor Donny de Groot werd er ook niet veel gecreëerd, maar na een halfuur nam Willem II de leiding. Virgil Misidjan legde terug op Hans Mulder, die fortuinlijk raak schoot: 0-1. Willem II had niets te duchten van FC Oss, maar verspeelde acht minuten voor tijd alsnog twee dure punten door een eigen doelpunt van Mark Höcher.

AGOVV Apeldoorn – MVV Maastricht 1-1
AGOVV Apeldoorn had vrijdagavond het geluk niet aan haar zijde. Na tien minuten moest doelman René Oosterhof met een rode kaart van het veld, nadat spits Prince Rajcomar wel erg gewillig naar de grond ging. De strafschop werd echter gemist en zeven minuten later kwam de Gelderse vereniging zelf op voorsprong. Mike van der Kooy roste een vrije trap met zijn linker in het kruis. De laagvlieger, die ook volgend seizoen getraind wordt door Hans van Arum, hoopte te stunten tegen MVV, maar zag de Sterrendragers tien minuten voor tijd langszij komen. Tom van Hyfte gaf het laatste zetje aan de bal en bezorgde MVV een puntje op Sportpark Berg & Bos.

/

FC Volendam – Almere City 3-1
FC Volendam lijkt de play-offs uit het hoofd te kunnen zetten, maar vermaakte het thuispubliek in het Kras Stadion wel. Na ruim een kwartier verzorgde Michiel Kramer met een omhaal de openingstreffer tegen Almere City, een directe concurrent in de grijze middenmoot van de Jupiler League. Na een halfuur verdubbelde Ahmed Ahahaoui de score door een blunder van Thijs Sluijter direct af te straffen. Rihairo Meulens had namens Almere, dat nog nooit won in het vissersdorp, de kans om te scoren, maar hij liet dat na. Gianluca Nijholt bracht de spanning nog wel even terug, maar in de 64ste minuut was Kramer wederom trefzeker: 3-1.

Fortuna Sittard – SC Veendam 1-0
SC Veendam reisde ruim drieënhalf uur af voor de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard en op de terugreis valt er weinig te vieren. De Groningers kwamen al na zeven minuten op achterstand door een treffer van Danny Schreurs en hadden geluk dat het hierbij bleef. Doelman Leonard Nienhuis moest nog binnen het kwartier driemaal handelend optreden en vlak na rust werd een kopgoal van Schreurs afgekeurd wegens buitenspel. In de tweede helft kwam het bezoek wat beter in de wedstrijd, maar de 1-1 viel niet.