voetbalzone

FC Emmen ontkomt aan straf voor geboden aanmoedigingspremie

Rian Rosendaal21 mei 2021, 21:20
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2021, 21:20
Advertentie

FC Emmen wordt niet bestraft voor het bieden van een aanmoedigingspremie aan Fortuna Sittard. De aanklager betaald voetbal startte een vooronderzoek, maar heeft nu besloten van verdere vervolging af te zien, zo meldt 1Limburg. FC Emmen heeft volgens de aanklager tijdig ingezien dat een aanmoedigingspremie verboden is volgens het KNVB-reglement. Daarop werd besloten de zaak te seponeren.

Emmen had in de strijd tegen degradatie een aanmoedingspremie aangeboden aan het reeds uitgespeelde Fortuna Sittard, zo onthulde De Telegraaf zondag. Men hoopte dat de Limburgers op de slotdag een goed resultaat weet te boeken tegen Willem II, een directe concurrent van Emmen. De actie van de huidige nummer zestien in de Eredivisie was in strijd met artikel 57 in het KNVB-reglement. Fortuna meldde de toenadering vanuit Drenthe bij de voetbalbond en de FBO, de belangenorganisatie voor werkgevers in het betaald voetbal. Fortuna Sittard verloor overigens met 2-1 van Willem II, waardoor FC Emmen de Keuken Kampioen Play-Offs in ging. Daarin verloren de Drenthen van NAC Breda, waardoor de club gedegradeerd is.

"Uiteraard hebben we dit meteen geweigerd en dit meteen bij de KNVB neergelegd", verklaarde een woordvoerder van algemeen directeur Ivo Pfennings van Fortuna Sittard in een reactie aan het Algemeen Dagblad. "Er is niks gebeurd." Ook technisch manager Sjoerd Ars gaf zijn visie op het opmerkelijke gebeuren. "Fortuna heeft zelf ook nog genoeg om voor te spelen tegen Willem II. Er is nog altijd een kansje op het behalen van de play-offs om Europees voetbal. We gaan in Tilburg daarom voor de winst, zoals we dat altijd doen. Daar hebben we geen aanmoedigingspremie van een andere club voor nodig." Volgens Emmen-voorzitter Ronald Lubbers was er sprake van een storm in een glas water. "Dit is wat ons betreft helemaal geen issue."

Een aanmoedigingspremie van een derde partij zoals een sponsor is in het verleden vaker voorgekomen. Een dergelijk gebaar is ook niet direct strafbaar. Emmen kwam nu echter zelf in actie richting Fortuna, waardoor de kwestie aanhangig werd gemaakt bij de KNVB. Aanmoedigingspremies werden vroeger gedoogd door de KNVB, al is daar in 2015 een streep door gezet. "De commissie is van oordeel dat van spelers altijd mag worden verwacht dat zij hun uiterste best doen; door het aanbieden van een aanmoedigingspremies ontstaat derhalve geen situatie die verboden zou moeten zijn", liet de voetbalbond in oktober 2007 nog weten na langdurig onderzoek naar de 3-2 zege van Excelsior op AZ, waardoor PSV tot ieders verrassing op de slotdag van het seizoen 2006/07 alsnog de landstitel veroverde.

Bezig met laden …