FC Groningen dankzij bliksemstart en piepjong talent in hogere sferen

Thijs Post11 aug 2013, 16:18
Laatst bijgewerkt: 11 aug 2013, 16:18

Het is een prima start van het seizoen voor FC Groningen en de nieuwe trainer Erwin van de Looi. Vorige week won de ploeg met 1-4 van NEC en zondag was het team in eigen huis te sterk voor FC Utrecht (2-0). Het venijn van de leuke wedstrijd zat hem niet in de staart: binnen een minuut lag de bal op de strafschopstip en dat leidde tot de openingstreffer. De pas zestienjarige Richairo Zivkovic klaarde de klus voor de noorderlingen. Met zes punten uit twee duels is FC Groningen een van de trotse koplopers van de Eredivisie.

/

De FC Groningen-supporters die de eerste minuut om wat voor een reden dan ook hebben gemist zullen daar achteraf spijt van hebben. De heerlijke aanname van Filip Kostic met de borst, de versnelling van de vleugelspeler en vervolgens de overtreding van Mark van der Maarel op David Texeira: binnen een minuut lag de bal op de stip. Nick van der Velden ontfermde zich over de trap en hij liet keeper Robbin Ruiter kansloos. Diezelfde Ruiter voorkwam niet veel later met een wereldredding bij een kopbal van Andraz Kirm een vroege 2-0.

In het eerste halfuur speelde de Trots van het Noorden met Van der Velden en Kostic als uitblinkers uitstekend, maar in de laatste fase voor rust namen de bezoekers het heft stevig in handen. FC Groningen-keeper Marco Bizot onderscheidde zich met twee uitstekende reddingen: eerst keerde hij een schot van Jacob Mulenga, later pareerde hij een kopbal van Dave Bulthuis. Dat het zeker nog geen gelopen zaak was voor de thuisploeg bleek ook wel direct na de pauze.

/

De dartele Utrecht-aanvaller Steve De Ridder, die het in de eerste helft vooral zelf probeerde met schoten van afstand, zette goed door en legde de bal panklaar voor Mulenga. De Zambiaan had de bal voor het inschieten in een leeg doel, maar hij presteerde het om het ding langs de voor hem verkeerde kant van de paal te plaatsen. Van de Looi vond het na dat moment tijd om de zestienjarige Zivkovic te brengen en dat bleek een gouden greep.

Het extreem jonge toptalent kwam op bezoek bij NEC al tot scoren en dat kunstje herhaalde hij in de Euroborg. Hij stond op de juiste plek toen Van der Velden op doelman Ruiter vuurde en vervolgens was het een koud kunstje om de bal in het net te wippen. Met Michael de Leeuw, een van de sterspelers van vorig seizoen bij FC Groningen, als invaller leek de thuisploeg zelfs op zoek te gaan naar een derde treffer, maar dat leed bleef het dappere FC Utrecht bespaard.