voetbalzone

FC Groningen geeft zege weg na rood voor opvallende debutant

Erik van Dam18 jan 2014, 20:35
Laatst bijgewerkt: 18 jan 2014, 20:35
Advertentie

FC Groningen is 2014 in mineur van start gegaan. De nummer zes van de Eredivisie verspeelde zaterdagavond een 0-1 voorsprong bij RKC Waalwijk en breidde daarmee de voorsprong op PSV uit tot slechts twee punten. Topscorer Michael de Leeuw nam de eerste treffer van de avond voor zijn rekening en werd daarbij geassisteerd door debutant Hans Hateboer. De nieuwkomer kreeg in de tweede helft rood en maakte het zo heel spannend voor zijn teamgenoten, die de voorsprong niet vast wisten te houden (1-1).

voetbalzone

FC Groningen won dit seizoen maar twee van de negen uitwedstrijden en pakte de punten doorgaans vooral in eigen huis. In het Mandemakers Stadion kreeg het zaterdagavond echter flink wat kansen om te scoren, ondanks een soms erg weifelende defensie. Zo kreeg Aurélien Joachim al vroeg veel ruimte en mocht hij FC Groningen-verdediger Johan Kappelhof makkelijk passeren. De voorzet van de Luxemburger was vervolgens heel slecht, waardoor er niets uit de aanval voortkwam.

De bezoekers werden na dik een kwartier spelen voor het eerst gevaarlijk. Filip Kostic liep zich vast en verloor de bal, die vervolgens nog net voor de voeten van De Leeuw viel. Hij schoot naast. Een kwartier later, met net een half uur op de klok, pakte hij zijn doelpunt alsnog. De credits gingen naar debutant Hateboer, die een lange rush bekroonde met een panklare voorzet richting De Leeuw: die maakte het af voor de 0-1. Ook na rust bleef FC Groningen bovenliggend in Waalwijk.

voetbalzone

Tjaronn Chery mocht veel meters maken en een poging op doel wagen, maar stuitte op Arjan van Dijk. Achterin bleef het zenuwachtig bij de Trots van het Noorden: een verkeerde kaats tussen Kappelhof en Maikel Kieftenbeld bracht de bal zomaar bij Evander Sno. Die wilde het zelf gaan afmaken en verloor de bal daarbij, waar afgeven op de vrijstaande Joachim stukken verstandiger zou zijn geweest. Aan de overkant kwam De Leeuw niet bij een fraaie bal van Kostic en stuitte Tom Hiariej op doelman Van Dijk.

Behalve de matige achterhoede leek er weinig aan de hand voor het team van Erwin van de Looi, maar twintig minuten voor tijd kwam de druk er plotseling vol op te staan. Hateboer beging een stevige overtreding op Rémy Amieux bij de achterlijn en kon met rood inrukken. Met een man minder moest FC Groningen proberen de voorsprong over de lijn te trekken, maar dat lukte niet. Na een handsbal van Kieftenbeld legde Dennis Higler de bal op de stip en Sno schoot RKC naar een punt. In de hectische slotfase voorkwamen de paal en Marco Bizot nog een Waalwijkse zege, terwijl ook Kieftenbeld nog kansrijk was.

Bezig met laden …