FC Groningen klimt naar plaats drie dankzij Zivkovic en Kostic

Erik van Dam09 nov 2013, 20:38
Laatst bijgewerkt: 09 nov 2013, 20:38

FC Groningen heeft de goede serie in de Eredivisie een vervolg gegeven. Het team van Erwin van de Looi verloor al vier competitiewedstrijden niet en voegde er zaterdag een vijfde duel aan toe: bij Heracles Almelo werd een 0-3 zege opgehaald. Richairo Zivkovic en Filip Kostic namen de goals op zich voor FC Groningen, dat vijf teams voorbijgaat en nu op doelsaldo derde staat achter de nieuwe koploper Vitesse en nummer twee AZ. Zondag kan FC Groningen wel door menig worden ingehaald.

/

Goed was het allemaal niet wat Heracles en FC Groningen voor rust lieten zien in Almelo, maar vermakelijk wel. Door veelvuldig balverlies aan beide kanten ging het spel heen en weer en noteerden beide teams wat kansen. Heracles was het dichtst bij een doelpunt in de eerste helft. Mark Uth kreeg een prima kans na een bal vanaf de linkerflank, maar tikte die in kansrijke positie tegen doelman Marco Bizot aan. Hij liet de uitgelezen mogelijkheid om voor 1-0 te zorgen daarmee onbenut.

Uth had later in de eerste helft wat pech. Hij werd in het strafschopgebied aangespeeld door Kwame Quansah en Eric Botteghin zette zijn been ertussen, waardoor Uth viel. De Duitse spits kreeg echter geen strafschop toegekend. Teamgenoot Bryan Linssen was de laatste die de mogelijkheid de score open te breken: zijn schot werd gepakt door doelman Bizot. FC Groningen werd gevaarlijk via Andraz Kirm (schot voorlangs) en Zivkovic (kopbal en open kans), maar was ook niet scherp genoeg.

In de tweede helft kwamen de bezoekers uit het noorden wél tot scoren. De jonge Zivkovic tekende voor zijn vijfde treffer van het seizoen, toen hij na een uur spelen afdrukte na een goede voorzet van Maikel Kieftenbeld en doorkoppen van Tjaronn Chery. De voorsprong gaf FC Groningen vleugels en zes minuten later viel ook de 0-2 al. Weer was Chery de man van de assist en dit keer maakte Kostic, die ruim de tijd kreeg van Heracles, het af met een van richting veranderd schot.

Jan de Jonge reageerde door zowel Illiass Bel Hassani als Matthew Amoah erbij te zetten in het Polman Stadion. Zij konden Heracles echter niet dusdanig inspireren, dat de 0-2 achterstand ongedaan gemaakt werd. Sterker nog, Kostic maakte er een derde bij voor de Trots van het Noorden. Na een hard schot van Zivkovic bracht Remko Pasveer de bal ongewild bij Kostic, die de rebound benutte (0-3). Na de interlandperiode mag FC Groningen proberen de ongeslagen reeks voort te zetten tegen PEC Zwolle.