FC Groningen verliest derby door belabberde eerste helft

Thijs Post09 feb 2014, 17:19
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2014, 17:19

FC Groningen verloor dit seizoen nog maar een thuiswedstrijd in de competitie (1-2 tegen ADO Den Haag) en zondag liep de ploeg van trainer Erwin van de Looi tegen een tweede thuisnederlaag aan. Het was een flinke: aartsrivaal sc Heerenveen was zeker in de eerste helft veel beter dan de onthutsende Groningers. Na 45 minuten stond er al 0-3 op het bord, uiteindelijk zou het nog 1-3 worden.

Een wedstrijd in de Euroborg, het was alweer even geleden: de laatste keer dat FC Groningen in eigen huis speelde was op 22 december 2013. Na drie uitwedstrijden op rij mocht de ploeg van trainer Erwin van de Looi het weer op vertrouwde grond proberen, maar een succesverhaal werd het allerminst. Verdedigend maakte de Trots van het Noorden namelijk een slechte indruk en na 45 minuten stond het 0-3 voor de Friezen.

FC Groningen werd vanaf de eerste minuut afgetroefd op het gebied van strijd en passie. De openingstreffer kwam op naam van de rappe Rajiv van La Parra, die keeper Marco Bizot verschalkte met een heerlijke knal. Na balverlies van de thuisploeg counterden de bezoekers vervolgens snel naar 0-2 (Hakim Ziyech) en het drama was nog niet compleet. Topschutter Alfred Finnbogason omspeelde keeper Bizot en Maikel Kieftenbeld haalde de bal met zijn hand uit het net. Rood voor de Groninger en Finnbogason die de strafschop benutte: 0-3.

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. FC Groningen won in de historie slechts één keer na een achterstand van 0-3 (in 1984 werd het nog 5-3 tegen Helmond Sport), maar dat zat er nu geen moment in. Het balbezit was voor de ploeg van coach Marco van Basten, al was het tempo wel wat uit de wedstrijd. FC Groningen kon niet beter, sc Heerenveen geloofde het verder wel.

Twintig minuten voor tijd, toen de in Groningen niet bijzonder populaire Anthony Lurling was ingevallen, kreeg de thuisploeg weer wat hoop. Kenny Otigba legde de doorgebroken Michael de Leeuw neer en de verdediger mocht net als Kieftenbeld eerder in de wedstrijd gaan douchen. In de slotfase kwam FC Groningen nog terug tot 1-3 via De Leeuw, die een strafschop benutte na een overtreding op Género Zeefuik. Spannend werd het echter niet meer.