FC Groningen voorkomt in slotfase dubbele primeur voor PEC Zwolle

Peter Nusselder22 sep 2012, 20:39
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2012, 20:39

PEC Zwolle had er zaterdagavond lange tijd zicht op om twee redenen feest te mogen vieren; een zege op FC Groningen had niet alleen de eerste gewonnen competitiewedstrijd van dit seizoen betekend, maar ook de honderdste in de Eredivisie. Na de openingstreffer Youness Mokhtar leken de Groningers kansloos, maar in de slotfase gingen de gasten er dankzij doelpunten van Género Zeefuik en Michael de Leeuw alsnog met de volle winst vandoor.

/

Hoewel het eerste kwartier net zo goed schriftelijk afgedaan had kunnen worden in het IJsseldelta Stadion, was er in de eerste helft toch nog genoeg te beleven in Zwolle. Robert Maaskant had maatregelen aangekondigd, nadat een tot tien spelers gereduceerd Vitesse zondag met 0-3 won in Groningen, en stelde middenvelder Leandro Bacuna op als rechtsback. Deze omzetting kon echter niet voorkomen dat de promovendus PEC na 22 minuten op voorsprong kwam. De thuisploeg had daarbij overigens wel de mazzel dat doelman Luciano verschrikkelijk in de fout ging bij de doelpoging van Mokhtar, die het van grote afstand probeerde en met behulp van de Braziliaanse keeper doeltreffend was: 1-0.

Groningen kon daar weinig tegenoverstellen, al werd het wel enkele malen dreigend; Kees Kwakman kon een kopbal van Zeefuik net niet van richting veranderen, Tim Sparv kopte naast en Mitchell Schet schoot na een fraai uitgevoerde aanval te zacht in. Aan de andere kant deed vooral Bart van Hintum van zich spreken. Eerst had de linksback pech dat zijn scherpe voorzet net geen ploeggenoot bereikte, daarna was zijn afstandsschot een prooi voor Luciano en kort voor rust kon een indraaiende vrije trap van Van Hintum ook ternauwernood onschadelijk worden gemaakt door de goalie en zijn verdedigers.

/

Na de onderbreking, met aan Groningen-zijde David Texeira als extra aanvaller, had het nog binnen de minuut al 2-0 moeten zijn; Mokhtar schudde na een dieptepass zijn bewaker van zich af, maar ditmaal reageerde Luciano uitstekend op de inzet van de aanvaller. Zodoende bleef het verschil tussen de teams minimaal en met nog een half uur op de klok kwamen de bezoekers wat beter in hun spel. Zeefuik kreeg tijd en ruimte, maar zijn schot zeilde buiten bereik van sluitpost Leon ter Wielen net voorbij de tweede paal.

De Leeuw klopte Ter Wielen even later in de lucht na een voorzet van de rechterflank, maar kon zijn kopbal onvoldoende vaart meegeven. Lang bleef de Zwolse voorsprong zodoende intact, maar in de 84e minuut kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Een schot van Virgil van Dijk leek naast te gaan, maar Zeefuik wist de doelpoging tot treffer te promoveren. Vier minuten en een van de doellijn gehaalde inzet van Texeira later werd het zelfs 1-2 en stond PEC met lege handen: De Leeuw was in het luchtduel wederom sterker dan Ter Wielen en ditmaal verdween de bal wel in het doel. De ploeg van trainer Art Langeler blijft derhalve wachten op de eerste competitiezege.