voetbalzone

FC Lahti wil niet dat Litmanen stopt

02 dec 2008, 17:19
Laatst bijgewerkt: 02 dec 2008, 17:19
Advertentie
Eigenlijk heeft Jari Litmanen zijn laatste wedstrijd voor FC Lahti al gespeeld, maar de Finse club hoopt toch dat de middenvelder, 37 jaar alweer, terugkomt op zijn besluit om zijn carrière te beëindigen. De nummer drie van de Veikkausliiga kwalificeerde zich namelijk mede dankzij zijn treffers voor de volgende editie van de UEFA Cup.



"Het zal een heel verschil zijn als Jari toch blijft", stelt trainer Ilkka Mäkelä. De coach hoopt dat de veteraan, die drie keer scoorde in zes invalbeurten, nog twaalf maanden aanblijft. "Ons team heeft geen enkele ervaring in Europees verband. Met Jari erbij zal dat heel anders zijn. Hij heeft boordevol ervaring in Europese competities."

De laatste Europese deelname van Lahti dateert alweer van vijftien jaar geleden, toen heette de club nog FC Kuusysi. Na een fusie met het lokale Lahden Reipas veranderde de clubnaam. Hoogtepunt in de geschiedenis van de Finse club is het bereiken van de kwartfinales van de voormalige Europa Cup II, in 1985/86 tegen Steaua Boekarest.

"We wachten met smart op het besluit van Jari", besluit Mäkelä. Litmanen moest afgelopen zomer zonder ook maar één minuut in de hoofdmacht te hebben gespeeld een streep zetten onder zijn avontuur bij Fulham. Fysiek ongemak was de reden dat hij geen enkele keer voor de Londenaren binnen de lijnen kwam.

Naast veel 'gewone' blessures kampte Litmanen ook met veel knullige kwetsuren. Zo raakte zijn netvlies beschadigd nadat een losschietende kroonkurk tegen zijn oog aankwam en viel hij op de boerderij van zijn ouders van de trap. Aan de val hield hij nek-en rugklachten over. Bij Fulham kreeg hij op de training een bal keihard op zijn achterhoofd en was De Man van Glas een week uit de roulatie.
Bezig met laden …