FC Porto blijft mede dankzij acrobatiek Mangala in spoor Benfica

Daniel Cabot Kerkdijk04 mei 2013, 23:20
Laatst bijgewerkt: 04 mei 2013, 23:20

FC Porto geeft zich nog niet gewonnen. Os Dragões hebben de landstitel niet meer in eigen hand, maar voerden de druk op Benfica zondagavond wel op. De ploeg van Vítor Pereira was op het eiland Madeira met 1-3 te sterk voor CD Nacional en heeft nu één punt minder dan de koploper uit Lissabon. Ola John en consorten komen maandag echter nog in actie tegen Estoril. Dé kraker staat over precies één week op de rol: dan treffen de titelkandidaten elkaar in Oporto.

Porto, dat dit seizoen nog ongeslagen is en op 29 januari 2012 (Gil Vicente, 3-1) voor het laatst verloor in de Liga Sagres, moest in ieder geval een nederlaag voorkomen om ervoor te zorgen dat Benfica maandag zich niet al tot kampioen zou kunnen kronen. De club uit de havenstad schreef echter ‘gewoon’ drie punten bij. De runner-up kende een droomstart in het kleine Estádio da Madeira, want na enkele goede kansen opende James Rodríguez na tien minuten, na goed voorwerk van Jackson Martínez, de score: 0-1. Cha Cha Cha maakte er even later zelf bijna 0-2 van, maar hij kon een rebound net niet binnentikken.

Het was uiteindelijk Eliaquim Mangala, die na een kwartier de lat al had geraakt met een kopbal, die na twintig minuten de marge verdubbelde. Hij werkte de bal acrobatisch met een hakje achter het standbeen binnen, na een kopbal van João Moutinho. Na een kwart wedstrijd spelen werd het zelfs 0-3 voor de bezoekers; de uitblinkende Silvestre Varela werd licht aangetikt in het strafschopgebied en Lucho González benutte het buitenkansje. Scheidsrechter Cosme Machado leek zich naderhand te beseffen dat dit wel een erg makkelijk gegeven penalty was en na een klein halfuur legde hij de bal er ook aan de overzijde op de stip.

Na een handsbal van Mangala tekende Daniel Candeias voor de 1-3 en zo redde hij de eer van os Alvinegros. De middenmoter, tevens de oude club van Cristiano Ronaldo, ging in de tweede helft wel op jacht naar de aansluitingstreffer, maar Helton hoefde nooit serieus in actie te komen. Porto trachtte met het oog op de topper tegen Benfica de benen te sparen en schroefde het speltempo flink omlaag. Dat kwam de wedstrijd in Funchal niet ten goede en de fans werden nauwelijks meer vermaakt. Het bleef dan ook bij 1-3 en Porto moet nu hopen op puntverlies van Benfica, dat maandagavond dus subtopper Estoril ontvangt.