FC Porto lachend naar vierde zege, Lavezzi komt los in Kiev

Erik van Dam21 nov 2012, 21:36
Laatst bijgewerkt: 21 nov 2012, 21:36

FC Porto en Paris Saint-Germain hebben zich woensdagavond niet laten verrassen in Groep A van de Champions League. De Portugezen en Fransen werden voorafgaand aan de competitie reeds bestempeld tot de favorieten in de groep en maken die status waar. Het reeds geplaatste FC Porto boekte eenvoudig de vierde overwinning (3-0) in vijf wedstrijden, terwijl Ezequiel Lavezzi ervoor zorgde dat ook Paris Saint-Germain bij de laatste zestien komt. De Argentijn zorgde met zijn eerste doelpunten voor een 0-2 zege, uit bij Dynamo Kiev.

/

FC Porto - Dinamo Zagreb 3-0
FC Porto wist zich, voorafgaand aan wedstrijd vijf in de groepsfase, al verzekerd van een ticket voor de volgende fase. Om loting tegen een nummer één uit een andere groep te voorkomen is eerste worden echter noodzakelijk en dus gaan de Portugezen er nog vol voor. Zo ook woensdag tegen Dinamo. Jackson Martínez kreeg al vroeg een vrije kopkans, maar mikte die naast. De volgende mogelijkheid was wél raak: Domagoj Vida verdedigde niet goed genoeg uit en João Moutinho bediende Lucho González. Hij rondde het mooi af. FC Porto kreeg meer schietkansen, maar Silvestre Varela en Lucho misten die.

Moutinho gooide de wedstrijd die niet echt een wedstrijd werd halverwege de tweede helft definitief op slot. De begaafde middenvelder joeg een vrije trap met zeer veel precisie binnen en verdubbelde zo de voorsprong voor de Portugezen. Even tevoren had James Rodríguez reeds een mogelijkheid op de 2-0 laten liggen. Dinamo stond erbij en keek ernaar en Silvestre Varela mocht kort voor het einde nog 3-0 maken: de Kroaten halen voor de vijfde keer op rij nul punten met een opnieuw weinig indrukwekkende prestatie. Over twee weken mag Porto met PSG in Frankrijk uit gaan maken wie de groep wint: het reist met een punt voorsprong af.

/

Dynamo Kiev - Paris Saint-Germain 0-2
In Parijs smeerden les Parisiens hun Oekraïense tegenstander een forse nederlaag aan (4-1), maar zover kwam het in de return woensdag niet. Vlak voor rust zorgde de Argentijnse zomeraanwinst Lavezzi voor lachende gezichten. Hij maakte in zijn zesde wedstrijd op fraaie wijze zijn eerste goal en koos er een belangrijke wedstrijd voor uit. Lavezzi zette de uitbraak zelf op, passte op Zlatan Ibrahimovic en kreeg de bal keurig terug. Met een diagonaal schot verschalkte hij vervolgens Maksym Koval en kon de rust aanbreken.

Paris Saint-Germain, met Gregory van der Wiel in de basiself, kwam via Lavezzi ook op 0-2 in Kiev. Zes minuten onderweg in de tweede helft besloot Yevhen Khacheridi dramatisch te verdedigen en liet hij Blaise Matuidi de bal pakken. De Fransman gaf door aan Lavezzi en de gretige aanvaller tikte de volgende treffer binnen. Dynamo voelde dat het voor eigen publiek nog wel íets moest laten zien en deed dat ook, maar een poging van Dudu werd uitstekend weggehaald door Salvatore Sirigu, die verder niet veel te doen had.