FC Porto loopt knock-outfase mis na vier pogingen op paal en laat

Erik van Dam11 dec 2013, 21:47
Laatst bijgewerkt: 11 dec 2013, 21:47

Atlético Madrid gaat samen met Zenit Sint-Petersburg naar de knock-outfase van de Champions League. Los Colchoneros waren reeds zeker van een plek bij de laatste zestien en woensdag meldde Zenit zich als nummer twee daarbij. De Russen verloren redelijk verrassend in Oostenrijk bij Austra Wien (4-1), maar omdat Atlético zijn sportieve plicht deed tegen FC Porto (2-0) kwam de tweede plaats voor Zenit alsnog niet in gevaar. De Portugezen moeten het doen met de Europa League.

/

Atlético Madrid - FC Porto 2-0
Hoeveel pech kan een ploeg in 45 minuten hebben? FC Porto schoot in de eerste helft liefst drie keer op het aluminium, miste een strafschop en incasseerde ook nog eens twee tegendoelpunten. Jackson Martinez mikte al vroeg in de wedstrijd op de lat. Dat deed Raúl Garcia enkele minuten later ook vanuit een moeilijke hoek, met als enige verschil dat de bal via de onderkant alsnog achter Helton ging. Een kopbal van Silvestre Varela ging tien minuten later eveneens tegen het aluminium en tot overmaat van ramp stopte Daniel Aranzubia een elfmetertrap van Jackson, die door de doelman ten val was gebracht.

Het was niet de avond van Jackson. Tien minuten voor rust schoot de aanvaller het leer op de paal, nadat zijn inzet door Toby Alderweireld was aangeraakt. Diego Costa zorgde aan de andere kant van het veld voor de 2-0, na heerlijk voorbereidend werk van Oliver Torres. In de tweede helft probeerde FC Porto voor de ommekeer te zorgen, maar het zat de bezoekers simpelweg niet mee. Lica werkte het leer twintig minuten voor tijd ook tegen de paal en zodoende kwam de zege van Atlético niet meer in gevaar. Het team van Simeone heeft liefst zeventien van de laatste twintig duels gewonnen.

/

Austria Wien - Zenit Petersburg 4-1
Austria Wien won nog geen wedstrijd en Zenit wist zeker dat het bij winst in Wenen verder zou gaan in de Champions League. Het verwachte scenario werd echter geen werkelijkheid, ook al zorgde Aleksandr Kerzhakov na dik een half uur voor de openingstreffer. Op aangeven van Hulk maakte hij het af en schonk hij Zenit de leiding. Op slag van rust sloeg Austria echter terug via Philipp Hosiner en die treffer kwam hard aan bij de bezoekers uit Sint-Petersburg. Na rust had Austria het overwicht en liep de score op.

Koud uit de kleedkamers maakte Thomas Jun er al 2-1 van en weer drie minuten later baarde Hosiner opzien, door zelfs de derde te benutten voor de Oostenrijkers. Ter vergelijking: in de vijf voorgaande groepswedstrijden slaagde Austria Wien er maar één keer in te scoren. Zenit probeerde zich nog wel terug te knokken in de wedstrijd, maar Luciano Spalletti zag hoe zijn team het zelfvertrouwen niet wist te hervinden en boog voor de thuisclub: in de slotfase zorgde Roman Kienast zelfs nog voor 4-1. De Europa League was en bleef uit beeld voor Austria, maar men mag met opgeheven hoofd Europa verlaten.