FC Porto swingt naar dikke zege met dubbelklappers Jackson en James

Erik van Dam02 nov 2012, 22:12
Laatst bijgewerkt: 02 nov 2012, 22:12

FC Porto is ongenaakbaar in de Portugese topcompetitie en dat bleek ook vrijdagavond weer. De thuiswedstrijd tegen middenmoter Marítimo werd met een klinkende 5-0 zege afgesloten, mede door twee treffers van zowel Jackson Martínez als James Rodríguez. De zege had echter wel een nare bijsmaak, want drie steunpilaren van Porto raakten geblesseerd.

/

Al na 2 minuten en 58 seconden veerde het publiek in Éstadio do Dragão voor de eerste keer in de avond op. Jackson werd na fraai combinatiespel vrijgespeeld en de spits maakte de 1-0 na doelman Ricardo Ferreira te hebben omspeeld. Hij werd daarmee de eerste speler van Porto in elf jaar die in zeven opeenvolgende competitiewedstrijden wist te scoren. Het record staat op naam van Pena en Jardel met negen duels. Het mocht duidelijk zijn dat Porto geen punten zou morsen in eigen huis.

De thuisploeg van Vítor Pereira dicteerde en kreeg kans na kans tegen de machteloze eilandbewoners uit Madeira. Een kopbal van aanvoerder Lucho González ging net over, een diagonale knal van Rodríguez werd gekeerd en Nicolás Otamendi mikte bij een vrije trap al vallend over. De Draken gingen de rust desondanks in met een 2-0 voorsprong. Silvestre Varela dribbelde naar binnen en pegelde het projectiel op machtige wijze in de verre kruising: 2-0. Rodríguez en Silvestre Varela vergaten de score nog voor de rust verder uit te breiden.

In het eerste bedrijf waren middenvelder Fernando en verdediger Maicon met blessures uitgevallen, maar dat had geen invloed op het eenzijdige spelbeeld. Jackson had drie minuten na de rust de 3-0 moeten maken, maar van dichtbij tikte hij over. De Colombiaan maakte na een uur op aangeven van Joao Moutinho wel zijn tweede van de avond en over alle competities bezien scoorde hij dit seizoen al elf keer in twaalf duels. Rodríguez bepaalde met twee treffers de eindstand op liefst 5-0 in Oporto. In de slotfase raakte ook Lucho nog geblesseerd, al kon hij wel weer verder spelen. Het verschil met achtervolger Benfica is nu weer drie punten. Dinsdag gaat FC Porto op bezoek bij Dynamo Kiev.