FC Porto voorkomt vanaf elf meter eerste Europese nederlaag

Daniel Cabot Kerkdijk18 feb 2015, 21:39
Laatst bijgewerkt: 18 feb 2015, 21:39

De eerste krachtmeting tussen FC Basel en FC Porto heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd. In het St. Jakob Park bleven de ploegen op een gelijkspel steken: 1-1. Porto leek lange tijd op de eerste Europese nederlaag van het seizoen af te stevenen, maar in het laatste kwartier slaagde ploeg van Julen Lopetegui erin om de vroege tegentreffer ongedaan te maken. Het team van Paulo Sousa zal zodoende volgende maand in Oporto minimaal één keer moeten scoren om de laatste acht van de Champions League te bereiken.

Porto had in de eerste helft meer balbezit, dwong de thuisploeg om hoofdzakelijk op eigen helft te spelen, maar keek na het rustsignaal toch tegen een achterstand aan. De openingstreffer van de ploeg van Sousa viel uit het niets. Na een uitmuntende pass van Fabien Frei liet Derlis González zich niet van de bal zetten door Alex Sandro en werkte hij het leer voorbij doelman Fabiano: 1-0. Domper op de treffer was een schouderblessure voor de doelpuntenmaker, die tegen Fabiano botste en zich tien minuten later door Davide Calla moest laten vervangen.

Porto zette na de openingstreffer meer druk op de defensie van Basel, dat bovendien in balverlies grossierde. Daardoor kon de ploeg van Lopetegui ongestoord op zoek gaan naar een gelijkmaker, maar creatief waren de bezoekers zeker niet. Een doelpunt van Cristian Tello werd wegens buitenspel afgekeurd en een schot van Yacine Brahimi was een prooi voor Tomas Vaclik. Drie minuten na rust leek de ploeg van Lopetegui de tussenstand te nivelleren. In samenspraak met zijn assistenten annuleerde Mark Clattenburg echter de inzet van Casemiro, omdat de buitenspel staande Jackson Martinez en Iván Marcano het zicht van Vaclik ontnamen.

Porto zocht met man en macht naar de gelijkmaker. Vaclik hield zijn ploeg na bijna een uur spelen op de been door een inzet van Tello te keren en luttele minuten later belandde een poging van Jackson op het doel van de Zwitsers. Lopetegui, die in het laatste half uur voor de entree van Ricardo Quaresma en Rubén Neves koos, keek lijdzaam toe hoe de tijd verstreek. Een penalty zorgde ervoor dat Porto alsnog met een gelijkspel uit Zwitserland vertrok. Walter Samuel kreeg een pass van Danilo tegen zijn hand en Clattenburg wees naar de stip. Vaclik raadde de intenties van Danilo, maar kon zijn lage en harde schot in de linkerhoek niet keren: 1-1. Bruno Martins Indi bleef op de bank.