FC Twente heeft eerste thuiszege in bijna vier maanden tijd te pakken

Matthijs van Laar06 apr 2013, 21:33
Laatst bijgewerkt: 06 apr 2013, 21:33

Ze moesten er bijna vier maanden op wachten, maar de fans van FC Twente hebben zaterdagavond eindelijk weer eens een thuiszege van hun favoriete club mogen verwelkomen. Onder toeziend oog van de nieuwe hoofdcoach/stroman Michel Jansen rekenden de Enschedeërs gedecideerd af met Roda JC Kerkrade. De 2-0 was een magere afspiegeling van de verhoudingen binnen het veld. Zo raakte de thuisploeg onder meer nog de paal en moest Roda-doelman Filip Kurto diverse keren erger voorkomen. Voor Leroy Fer had de overwinning een speciaal tintje: hij speelde zijn 150e wedstrijd in het profvoetbal.

/

Het was de voorbije weken lang niet altijd goed wat FC Twente liet zien in de eigen Grolsch Veste, maar zaterdagavond leek het weer ergens op. De thuisploeg zette Roda JC onder druk en zocht, geïnspireerd door vormgever Nacer Chadli, vanaf de eerste minuut zeer nadrukkelijk naar een doelpunt. Via Tim Hölscher en Fer was de ploeg in de eerste twintig minuten dreigend, zonder daar Kurto voor een echt zware opgave te stellen. De doelman van de bezoekers uit Limburg hield zijn doel dan ook betrekkelijk eenvoudig schoon.

In het laatste kwartier van het eerste bedrijf voerden de Tukkers de druk echter verder op, en werden de kansen groter. Na een goed aangesneden vrije trap van Hölscher kopte Chadli uit kansrijke positie over, terwijl Castaignos zich enkele minuten later ineens vrij tegenover Kurto vond. De spits aarzelde echter te lang en mikte op het lichaam van de snel uitgekomen goalie. Die misser deed hij op slag van rust teniet: na een splijtende pass van Leroy Fer werkte Castaignos de bal dit keer wel langs Kurto in het lege Roda-doel. De 1-0 voorsprong na 45 minuten spelen was dikverdiend.

/

Roda was niet bij machte om daar na de onderbreking iets tegenin te brengen. Sterker nog: binnen tien minuten werd de score door de thuisploeg verdubbeld. Chadli toonde zich de spil bij de momenten waar het om draaide. Eerst legde hij af op Wout Brama, die uit kansrijke positie in het zijnet schoot en niet veel later was de Belgisch international zelf met een vrije trap al dicht bij de 0-2. Zijn schot stuitte via de binnenkant van de paal echter weer terug het veld in.

Een paar minuten later was het alsnog raak: een kort genomen hoekschop verraste de verdedigers van Roda, die Chadli uit het oog verloren en zodoende niks konden inbrengen tegen de geplaatste kopstoot van de aanvaller. Via de binnenkant van de paal viel de bal binnen. Tekenend voor de onmacht van de gasten was dat Sanharib Malki na zestig minuten voor de eerste dreiging zorgde, maar zijn vrije trap vloog over. In de slotfase was hij nogmaals dreigend, maar al met al hield FC Twente eenvoudig stand. Een ticket voor de play-offs om Europees voetbal lijkt daarmee zo goed als binnen.