FC Twente voelt hete adem van Ajax weer in de nek

Thijs Post06 okt 2013, 14:19
Laatst bijgewerkt: 06 okt 2013, 14:19

Ajax heeft zondag in eigen huis gewonnen van FC Utrecht: 3-0. De Amsterdammers maakten lange tijd geen indruk tegen de Domstedelingen, maar dat er gewonnen werd zal trainer Frank de Boer in ieder geval een pak van het hart zijn. De voorbije drie edities in de Amsterdam ArenA werden namelijk niet gewonnen door Ajax (een keer gelijk en twee keer een zege voor FC Utrecht). De drie punten waren ook hard nodig om in het spoor te blijven van koploper FC Twente.

/

FC Utrecht was in de eerste helft de betere ploeg. Al na drie minuten gaf Cedric van der Gun een waarschuwing: de aanvoerder werd weggestuurd door Johan Martensson en dook, na buitenspel te hebben omzeild, op voor de neus van Jasper Cillessen. De keeper werd verslagen, maar Van der Gun prikte het ding langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Na een zeer matig eerste halfuur van Ajax en kansen voor Steve De Ridder en opnieuw Van der Gun richtten de hoofdstedelingen zich wat op.

Het baltempo ging wat omhoog, maar er was gepruts van de Utrecht-defensie voor nodig om op voorsprong te komen. Verdediger Timothy Derijck kopte de bal dramatisch weg, keeper Robbin Ruiter bleef op zijn lijn staan en Thulani Serero profiteerde (1-0). De Zuid-Afrikaan stond overigens niet in de basisopstelling: na dik twintig minuten kwam hij Siem de Jong vervangen. De aanvoerder van Ajax was al een twijfelgeval en na de openingsfase moest hij het voor gezien houden.

/

Ook in de eerste fase na rust was het niet bijzonder wat Ajax liet zien. Verdediger Stefano Denswil besloot het daarom maar eens van afstand te proberen en dat was een succesvolle poging. De mandekker scoorde weliswaar niet, maar sluitpost Ruiter kreeg de harde inzet van Denswil niet onder controle. Aanvallende middenvelder Davy Klaassen, die weer eens in de basis mocht beginnen, was er als de kippen bij om te scoren.

Dat tweede doelpunt haalde de angel uit de wedstrijd. Trainer Jan Wouters van FC Utrecht probeerde nog wel wat te forceren door Jacob Mulenga het veld in te brengen als invaller, maar omdat De Ridder er even later af moest met een blessure viel het aanvallende plan van de coach in het water. Ajax had de bal, controleerde en kreeg wat kleine kansen op de 3-0. In de laatste seconde van de wedstrijd zou die goal ook nog vallen. Invaller Danny Hoesen knalde de bal in de korte hoek.