voetbalzone

FC Utrecht klopt Heerenveen en vindt aansluiting bij middenmoot

Matthijs van Laar03 nov 2013, 17:15
Laatst bijgewerkt: 03 nov 2013, 17:15
Advertentie

FC Utrecht lijkt voorzichtig afscheid te nemen van de gevarenzone onderin de Eredivisie. De ploeg van Jan Wouters hield voor het eerst in dertien ontmoetingen met sc Heerenveen de nul en scoorde zelf twee keer. Eenvoudig ging het echter niet: met name na de 1-0 van Jens Toornstra hadden de bezoekers uit Friesland het betere van het spel en daarbij de beste kansen, maar doelman Robbin Ruiter hield zijn doel schoon. FC Utrecht komt dankzij de zege op vijftien punten en staat nu op gelijke hoogte met Heerenveen.

/

Het duel was nauwelijks een minuut oud, of Alfred Finnbogason had de bezoekers al aan de leiding moeten helpen. Ruiter taxeerde een bal verkeerd, waardoor de spits kon profiteren. Hij omspeelde de Utrecht-doelman, maar ging vervolgens tegen het gras. Het bleek de opmaat voor een zeer onderhoudende eerste helft. Niet veel later waren er mogelijkheden voor Jacob Mulenga en Rajiv van La Parra, maar ook zij hadden het vizier niet op scherp. Vervolgens kwam sc Heerenveen goed weg: Kenny Otigba vloerde de doorgebroken Mulenga en mocht van geluk spreken dat hij slechts met geel werd bestraft. Toornstra schoot uit de daaruit volgende vrije trap wel de 1-0 tegen de touwen.

Het was een klein wonder dat die stand ook nog bij het rustsignaal op het bord stond. Heerenveen nam na de tegentreffer namelijk het initiatief en creëerde een aantal uitstekende kansen. Zo schoot Marten de Roon voor een vrijwel leeg doel op het lichaam Utrechter Mark van der Maarel, terwijl Finnbogason er net als in de beginfase niet in slaagde om een uitstekende mogelijkheid om te zetten in een treffer. Vervolgens had Ruiter nog het geluk dat zijn onzekere gebrabbel niet werd afgestraft, waardoor de voorsprong voor zijn ploeg tot aan het rustsignaal behouden bleef.

/

Ook na de pauze was het aanvankelijk bibberen voor de thuisfans, die moesten toezien hoe de bezoekers uit Friesland diverse malen door de defensie van hun favoriete ploeg heen sneden. Finnbogason had vlak na de hervatting de 1-1 op zijn schoen, maar legde slordig af waardoor de kans verloren ging. Tegen de verhouding in verdubbelde de thuisploeg niet veel later de marge. Na een ingestudeerde vrije trap belandde de bal via de paal bij Mulenga, die van dichtbij de 2-0 binnen tikte. Van Basten, die buitenspel claimde, ging vervolgens verhaal halen bij scheidsrechter Jochem Kamphuis en werd daarop naar de tribune verwezen.

Bij Heerenveen was de koek na die nieuwe tegenslag op. De bezoekers speelden voorin weinig meer klaar en hadden geluk dat FC Utrecht de score niet verder uitbouwde. Zo verscheen Mulenga op aangeven van Steve De Ridder geheel vrij voor Kristoffer Nordfeldt, die tot zijn opluchting zag hoe de Zambiaan de bal hoog over mikte. In de slotfase had de Utrecht-spits nog recht op een strafschop. Een flinke duw in zijn rug werd echter over het hoofd gezien door Kamphuis. Gescoord werd er zodoende niet meer.

Bezig met laden …