Fener dankt Kuyt en verlengt ongeslagen status in thriller met Besiktas

Gijs Freriks30 nov 2013, 19:56
Laatst bijgewerkt: 30 nov 2013, 19:56

Fenerbahçe heeft zijn ongeslagen status verlengd naar dertien wedstrijden. In een ware thriller met Besiktas leken de Zwarte Adelaars aan het langste eind te trekken, maar door een laat doelpunt van Dirk Kuyt werd het 3-3. Fenerbahçe heeft nu zeven punten meer dan de Zwarte Adelaars en nummer twee Kasimpasa staat op een achterstand van zes punten. Die ploeg moet zondagavond nog aan de bak tegen Galatasaray.

Een derby in Istanbul staat altijd garant voor spanning en spaktakel en de dibesi van zaterdagavond vormde geen uitzondering op die regel. Besiktas kwam al na tien minuten op voorsprong: Olcay Sahan kapte Gökhan Gönül uit en liet Volkan Demirel met een trap in de verre hoek kansloos. Het tempo lag hoog in het Sükrü Saraçoglu Stadion en na twaalf minuten kon het thuispubliek juichen: Emmanuel Emenike tikte binnen nadat een eerste poging van Moussa Sow nog door doelman Tolga Zengin werd gekeerd. Fenerbahçe kreeg na een halfuur echter een domper te verwerken toen Raul Meireles een directe rode kaart ontving.

De Portugees ging met zijn noppen op de lies van Veli Kavlak staan en werd terecht naar de kant gestuurd. De overtalsituatie leek Besiktas aanvankelijk geen goed te doen, want men speelde ongeconcentreerder en incasseerde acht minuten voor rust de 2-1; Sow tikte op aangeven van Emenike binnen. De ploeg van Ersun Yanal leek met een voorsprong de rust in te kunnen gaan, maar door een krankzinnig slot lachte Besiktas het laatst. Hugo Almeida chipte twee minuten voor rust de gelijkmaker binnen, nadat hij aan de buitenspelval ontsnapte. Dat deed de clubtopscorer na 45 minuten opnieuw: na een pass van Oguzhan Özyakup hamerde Almeida binnen.

Het was letterlijk een hete derby, want na die goal stond een deel van het stadiondak door fakkels in brand. De tweede helft was lang niet zo spectaculair als de eerste, maar begon nog wel veelbelovend. In de eerste drie minuten na rust hadden beide partijen kunnen scoren en in totaal werden drie doelpunten van Fenerbahçe afgekeurd. Besiktas speelde de laatste twintig minuten ook met tien man door een rode kaart voor Necip Uysal en kreeg zes minuten voor tijd het deksel op de neus: Kuyt kopte met zijn zesde seizoenstreffer de 3-3 op het scorebord. Besiktas zal balen van de remise, maar is nu ook al zeven wedstrijden op rij ongeslagen.