Fenerbahçe boekt met jubilerende Kuyt cruciale zege in stadsderby

Daniel Cabot Kerkdijk12 mei 2013, 21:02
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2013, 21:02

Fenerbahçe blijft in pole position liggen om een entreebewijs voor de voorronde van de Champions League te bemachtigen. De ploeg van Aykut Koçaman was zondagavond Galatasaray door een dubbelslag van Pierre Webó de baas en staat nu op 61 punten, drie meer dan nummer drie Besiktas: 2-1. Dirk Kuyt speelde zijn 500e competitiewedstrijd in zijn carrière en zorgde er dus mede voor dat Galatasaray er opnieuw niet in slaagde om voor het eerst sinds december 1999 te winnen in Kadiköy.

Zonder de geblesseerde Wesley Sneijder begon Galatasaray broos aan de Intercontinentale Derby, de strijd tussen Aziatisch- en Europees Istanbul, in het Sükrü Saracoglu Stadion. De thuisploeg genoot het meeste balbezit en kreeg na tien minuten een uitstekende mogelijkheid om op 1-0 te komen, maar Moussa Sow knalde voorlangs. Die misser kwam de thuisploeg duur te staan, want na een kwart wedstrijd kreeg Galatasaray een strafschop na een handsbal van Gökhan Gönül. Burak Yilmaz benutte het buitenkansje en maakte zo alweer zijn 31e doelpunt. De gastheer liet zich evenwel niet kisten en boog de score nog in twee minuten tijd 180 graden om.

Pierre Webó kopte na 33 minuten met een snoekduik binnen op aangeven van Gönül en twee minuten later frommelde hij de bal achter Fernando Muslera, na een prima pass van Emre Belözoglu. Aslan claimde dat de Kameroener een overtreding had gemaakt, maar scheidsrechter Cüneyt Çakir kende de 2-1 wel toe. Voor Galatasaray stond er feitelijk niets meer op het spel, maar op bezoek bij de eeuwige rivaal, die over tien dagen ook nog de bekerfinale tegen Trabzonspor speelt, accepteerde de ploeg van de geschorste Fatih Terim zeker geen nederlaag. Vlak na rust kwam daarom Nordin Amrabat in de ploeg om voor meer creativiteit te zorgen, maar in de tweede helft werd er vooral erg onrustig gevoetbald in Kadiköy.

Fener kreeg tien minuten na rust zelfs nog de beste kans, maar Webó knalde via de vingertoppen van Muslera over. Het spel lag vanwege blessurebehandelingen vaak stil en Raul Meireles en Emre moesten de strijd namens de Gele Kanaries zelfs staken. Cim Bom maakte weinig indruk en had geluk dat Sow vier minuten voor tijd de paal raakte en Muslera knap redde op de rebound van Kuyt. Omdat Burak Yilmaz nog een grote kans miste, bleef het bij 2-1. In de slotfase kregen Volkan en Sabri Sarioglu allebei nog een rode kaart na een opstootje. Fener heeft volgende week zondag aan een punt bij Karabükspor genoeg om plaatsing voor de Champions League af te dwingen. Besiktas, dat drie punten minder heeft en over een slechter doelsaldo (+18 om +16) beschikt, moet winnen bij Kayserispor.