Fenerbahçe door scorende Kuyt en blunderende Carson lachende derde

Bart Kruyt10 mrt 2013, 19:00
Laatst bijgewerkt: 10 mrt 2013, 19:00

Fenerbahçe heeft in speelronde 25 in de Süper Lig geprofiteerd van misstappen van de concurrentie. Galatasaray verloor, Besiktas speelde gelijk en Dirk Kuyt en consorten deden zondagavond wel wat ze moesten doen. In de topper in Kadiköy werd Bursaspor met 4-1 verslagen; Scott Carson blunderde bij 2-1 en Kuyt verzorgde de derde treffer. Fenerbahçe staat nu met 43 punten op een gedeelde tweede plaats. Koploper Galatasaray heeft 47 punten.

Vorige week ging de stadsderby tegen concurrent Besiktas met 3-2 verloren en het team van Aykut Kocaman wilde zich daarvan herstellen. Die missie slaagde, maar de thuisploeg bleef niet gevrijwaard van kleerscheuren. Na één minuut en 36 seconden kwam Bursaspor, de nummer vier van Turkije, namelijk al op voorsprong in het Sükrü Saracoglu Stadion. Na een prachtige pass van Pablo Batalla faalde Stanislav Sestak oog in oog met Volkan Demirel niet: 0-1. Hierna was Fenerbahçe volledig de baas in eigen huis, maar de ploeg werd door de achterstand ook gedwongen om vooruit te spelen.

Na twaalf minuten kwam Fener op gelijke hoogte; Emre Belözoglu kapte twee tegenstanders uit en schoot beheerst binnen: 1-1. De gastheer bleef de betere partij en kreeg grote kansen om op voorsprong te komen. Kuyt raakte na een snel genomen vrije trap de paal en na een rappe counter knalde Moussa Sow van dichtbij, na een pass van de blonde aanvaller uit Katwijk, op keeper Scott Carson. De druk ging hierna wat liggen en Bursaspor kwam meer aan de bal. Op slag van rust leken de bezoekers uit de Marmara-regio opnieuw op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Maurice Edu werd vanwege buitenspel afgekeurd.

De Krokodillen, die dit seizoen pas vijf keer verloren, hadden kort na de thee andermaal geen geluk. Carson liet een bal uit zijn handen glippen en Raul Meireles profiteerde: 1-2. Fener trok zich na deze treffer wat terug, maar Bursaspor was aanvallend tandloos. Aan de overzijde was het een kwartier voor tijd wel raak; een voorzet ging aan iedereen voorbij, behalve aan Kuyt: 1-3. Twee minuten voor tijd bepaalde Sow met een intikker de eindstand. Fener kan hierdoor met vertrouwen toewerken naar de return in de Europa League tegen het Tsjechische Viktoria Plzen.