Fenerbahçe moet dubbel uit het hoofd zetten na verlies in bekerfinale

Bart Kruyt05 mei 2010, 16:48
Laatst bijgewerkt: 05 mei 2010, 16:48

Fenerbahçe kan de Turkse dubbel vergeten. De koploper van de Süper Lig speelde woensdagmiddag de bekerfinale tegen Trabzonspor, maar ging met 3-1 onderuit. De landstitel is zodoende nog de enige prijs die de ploeg van Christoph Daum kan pakken: met nog twee speelronden te gaan is de voorsprong op achtervolger Bursaspor met één punt minimaal.

Engin Baytar was de grote man bij Trabzonspor. De middenvelder scoorde dit seizoen pas tweemaal, maar maakte in de bekerfinale zijn derde treffer en was daarmee goud waard. Tien minuten voor het eindsignaal verzorgde Baytar namelijk de 2-1, waarna de beslissing in de extra tijd viel. Hierdoor legde Trabzonspor voor de achtste keer in haar historie beslag op de Turkse beker.

De overwinning kon moeilijk onverdiend genoemd worden, want Fenerbahçe liet vooral voor rust bar weinig zien. De Turkse grootmacht, die in 1983 voor het laatst de beker wist te winnen, kwam voor rust niet verder dan wat afstandsschoten en zag Trabzonspor de betere mogelijkheden krijgen. Er werd echter niet gescoord, waarna Fener in de tweede helft op voorsprong kwam.

Alex was de man die de koploper van de competitie op voorsprong bracht, maar zijn doelpunt bleek uiteindelijk slechts van statistische waarde te zijn. Umut Bulut bracht tien minuten na de openingstreffer de gelijkmaker op het scorebord, waarna Baytar uiteindelijk het winnende doelpunt voor zijn rekening nam. In blessuretijd viel de uiteindelijke beslissing, toen Gustavo Coleman er 3-1 van maakte. Fenerbahçe greep zodoende opnieuw naast de beker; bij Trabzonspor kon het feest losbarsten.