Fenerbahçe neemt met benauwde zege voorschot op kampioenschap

Gijs Freriks27 jan 2014, 19:55
Laatst bijgewerkt: 27 jan 2014, 19:55

Fenerbahçe lijkt een voorschot te hebben genomen op de eerste landstitel sinds het seizoen 2010/11. De ploeg van Ersun Yanal rekende maandagavond door een laat doelpunt van centrumverdediger Egemen Korkmaz met 2-1 van met Konyaspor, de nummer veertien van de Süper Lig. De voorsprong van de club uit Istanbul op achtervolger Galatasaray bedraagt nu liefst tien punten. Dirk Kuyt deed de gehele wedstrijd mee.

Fenerbahçe verloor dit seizoen pas twee keer en leed in de eerste speelronde een nederlaag tegen nota bene Konyaspor. De ploeg van Mesut Bakkal maakte het de koploper maandagavond lastig. De thuisploeg begon slap en kwam na twintig minuten op achterstand in het uitverkochte Sükrü Saraçoglu Stadion. Theofanis Gekas ontsnapte aan de buitenspelval en legde de bal voor op Aleksandr Hleb, die Djalma in staat stelde om de 0-1 binnen te schieten. De Gele Kanaries schrokken wakker en verhoogden het tempo. Emmanuel Emenike schreeuwde tweemaal tevergeefs om een strafschop en Moussa Sow kwam vijf minuten voor rust net niet aan een voorzet van Caner Erkin.

Het was echter wachten op het moment dat de defensie van de gasten uit Konya een steekje liet vallen en dat gebeurde in de voorlaatste minuut van de eerste helft. Caner slingerde een vrije trap voor het doel en Bruno Alves stuurde het leer met zijn hoofd naar de verre hoek: 1-1. Fenerbahçe speelde met vuur, want men kwam niet scherp uit de kleedkamer. Een van richting veranderd schot van Theofanis Gekas trof de paal en de Griek stuitte nog in dezelfde minuut, 48, van dichtbij op doelman Volkan Demirel. Pas na het uur trok de gastheer de wedstrijd naar zich toe, maar tot grote kansen leidde dat niet. Moussa Sow claimde een penalty en Mehmet Topal kopte uit een hoekschop voorlangs.

Na 77 minuten werd een kopbal van Egemen voor de hoekschop weggehaald, maar drie minuten later trof de bebaarde centrumverdediger wel doel. Na een lange inworp van Caner kwam de bal via onder anderen Kuyt terecht bij Egemen, die niet nadacht en de bal hoog en hard in het doel schoot. Fenerbahçe behield de minimale voorsprong en heeft nu in de laatste zeventien wedstrijden maar één keer verloren. De geelhemden verspeelden bovendien nog nooit in eigen huis punten tegen Konyaspor, dat slechts vier punten boven de rode streep blijft staan. Fener gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Eskisehirspor.