Fenerbahçe prolongeert voor het eerst in historie Turkse beker

Daniel Cabot Kerkdijk22 mei 2013, 21:40
Laatst bijgewerkt: 22 mei 2013, 21:40

Fenerbahçe heeft voor de zesde keer de Turkse beker in de wacht gesleept. De runner-up van de Süper Lig was in Ankara door een vroeg doelpunt van Moussa Sow met 1-0 te sterk voor Trabzonspor. De ploeg van Aykut Kocaman, waarbij Dirk Kuyt de hele wedstrijd meedeed, eindigt het seizoen zodoende nog positief, want de eeuwige rivaal Galatasaray sleepte het kampioenschap in de wacht en in de halve finale van de Europa League werd men uitgeschakeld door Benfica.

Het is voor het eerst dat de Gele Kanaries de nationale beker prolongeerden en Trabzonspor, dat zijn slechtste seizoen van de laatste tien jaar kende, gaat nu de voorronde van de Europa League in. De club uit Aziatisch Istanbul, dat het in de finale in het 19 Mayis Stadion moest doen zonder steunpilaren Volkan Demirel en Raul Meireles, was door de tweede plaats in de competitie al zeker van de voorronde van de Champions League, maar hoopte het toch enigszins teleurstellende seizoen wel af te sluiten met een prijs. Fenerbahçe begon dan ook zeer aanvallend in de hoofdstad.

Al na acht minuten kwam Fener ook op voorsprong, want na een scherpe counter schoot Sow van dichtbij raak: 1-0. De gastheer was in de eerste helft de betere partij en zocht steevast de aanval en omdat ook De Storm van de Zwarte Zee een offensieve speelstijl hanteerde, werden de toeschouwers nooit verveeld. Na een kwartier kreeg Fenerbahçe een uitstekende mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar Mehmet Topal mikte voorlangs. Omdat een vrije trap van Cristian Baroni op slag van rust fraai werd gered door Tolga Zengin, bleef het na 45 minuten bij een minimale voorsprong in het voordeel van Fener.

De Braziliaan was sowieso de gevaarlijkste man aan de kant van Fenerbahçe, want hij dwong Tolga in de tweede helft opnieuw tot ingrijpen en trof een kwartier voor tijd zelfs de paal. Trabzonspor, dat de beker achtmaal won, ging met man en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar onder anderen Adrian Mierzejewski en Volkan Sen hadden het vizier niet op scherp staan. Het golfde op en neer in Ankara en beide partijen kregen nog prima kansen om te scoren, maar de vroege openingstreffer van Sow bleek genoeg voor de zege van Fener, dat in 1968, 74, 79, 83 en dus vorig jaar ook de beker pakte.