Fenomeen Finnbogason kegelt Twente uit de beker

Bart Kruyt26 sep 2013, 20:32
Laatst bijgewerkt: 26 sep 2013, 20:32

In de zomer was er wel wat belangstelling voor Alfred Finnbogason, maar sc Heerenveen wilde alleen luisteren bij een bod met 'zeven nullen' en dat bod bleef uit. De supporters van de Friese club kunnen dus in ieder geval tot januari blijven genieten van de IJslander, die niet te stoppen is. Donderdagavond kegelde hij hoogstpersoonlijk FC Twente uit de KNVB Beker, door twee keer te scoren en een assist te leveren. Finnbogason kwam zelfs dicht bij een hattrick, maar raakte de paal. Twente speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man door een domme rode kaart voor Roberto Rosales, die ongetwijfeld op het matje zal worden geroepen.

/

De rechtsback van de Tukkers kreeg in twee minuten tijd twee gele kaarten. Rosales schopte kort na de openingstreffer van Luciano Slagveer een tegenstander neer en trok even later Rajiv van la Parra, die was doorgebroken, naar de grond. De beslissing van scheidsrechter Pieter Vink om Rosales weg te sturen was een juiste en met tien tegen elf probeerde Twente het nog wel, maar kwam het niet tot een gelijkmaker. Toen Finnbogason er kort na rust 2-0 van maakte, leek het verzet van de bezoekers gebroken. Finnbogason maakte er met een kopbal ook nog 3-0 van en dat bleek de beslissing in de wedstrijd te zijn. De IJslandse sensatie staat nu al op elf doelpunten in dit seizoen: negen in de competitie en nu dus twee in de beker.

Twente kan zich op de competitie gaan richten, maar begon nog wel aardig aan de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Zonder de geschorste Luc Castaignos en de geblesseerde Quincy Promes kwamen de gasten in de zevende minuut dicht bij de openingstreffer, toen Shadrach Eghan met een schot van afstand de paal raakte. Twente bepaalde het tempo in de wedstrijd en Heerenveen aasde op mogelijkheden om er via de counter uit te komen. Dat lukte na twintig minuten ook: Finnbogason brak door op rechts en vond met een prachtig passje Slagveer, die de score van dichtbij kon openen.

/

Het betekende een domper voor Twente, dat na de eerste gele kaart voor Rosales echter een enorme kans kreeg op de gelijkmaker. Een voorzet van Luka Djordjevic (die voor het eerst in de basis mocht beginnen) werd slecht verwerkt door de Heerenveen-defensie, waardoor Dusan Tadic leek te kunnen scoren. Kristoffer Nordfeldt stond op het verkeerde been, maar had geluk dat het schot van Tadic rakelings naast ging. Rosales kreeg kort hierna zijn tweede gele kaart en dus moest Twente verder met tien man. De bezoekers probeerden nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar noemenswaardige kansen op de gelijkmaker kreeg het niet meer.

Kort na rust kwam Heerenveen op 2-0 via Finnbogason. Pele van Anholt brak door op rechts en vond met een lage voorzet de scherpschutter, die tussen twee tegenstanders in raak schoot. Het geloof in een comeback verdween door die treffer bij Twente, dat Marten de Roon en Hakim Ziyech nog gevaarlijk zag worden namens Heerenveen. Zij scoorden niet, maar Finnbogason deed dat nog wel een keer: ditmaal was hij trefzeker met een simpele kopbal. De topschutter kwam vervolgens ook nog dicht bij zijn hattrick, maar raakte de paal, en kon een schitterende actie ook niet bekronen met zijn derde doelpunt. De zege van Heerenveen kwam ondanks dat nooit in gevaar en de Friezen bekeren dus verder.