Fenomenale Rooney leidt Man United naar nieuwe overwinning

Peter Nusselder22 mrt 2014, 19:21
Laatst bijgewerkt: 22 mrt 2014, 19:21

Manchester United heeft na de Champions League-overwinning op Olympiacos Piraeus van afgelopen woensdag ook in de Engelse competitie gewonnen. West Ham United was voor eigen publiek niet in staat om de regerend landskampioen en dan vooral Wayne Rooney af te stoppen. De spits was verantwoordelijk voor beide doelpunten tijdens de 0-2 zege, waarbij de eerste wonderschoon was.

Hoewel de gasten het op Upton Park moesten stellen zonder de geblesseerde Robin van Persie, werden er voldoende wijze kansen gecreëerd door het elftal van trainer David Moyes, die linksback Alexander Büttner in de basis had gezet. Marouane Fellaini was al na een paar minuten dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal werd door nota bene West Ham-spits Andy Carroll gekeerd. Juan Mata kreeg op aangeven van Shinji Kagawa een goede kans, maar zijn inzet kon keeper Adrián niet verontrusten. De 0-1 kwam echter toch op het scorebord, en de wijze waarop de met de aanvoerdersband spelende Rooney dit na acht minuten voor elkaar kreeg was werkelijk verbluffend.

Verdediger James Tomkins liet zich op de middenlijn aan de kant zetten door de aanvaller, waarna Rooney de bal nog een keer liet stuiteren en nam deze vervolgens ineens op de slof: vanaf een meter of vijftig werd Adrián het nakijken gegeven. Tien minuten voor de pauze nam de Engels international ook het tweede doelpunt van de avond voor zijn rekening, al kwam hier wat geluk bij kijken: bij een uitbraak van the Mancunians leek een voorzet van Ashley te kunnen worden weggewerkt door Mark Noble, maar hij schot de bal tegen Rooney aan en voordat die in de gaten leek te hebben wat er gebeurde, lag de bal alweer achter Adrián: 0-2.

Hoewel de thuisploeg qua veldspel amper onder hoefde te doen voor de bezoekers, was Man United in de persoon van Rooney dus vooral veel effectiever en bij diverse counters ook gevaarlijker. Na de pauze zorgden de gasten wederom voor het eerste gevaar, maar het schot van Young was een prooi voor de doelman. Aan de andere kant dacht David de Gea kort daarop dat hij in actie moest komen, maar de inzet van Guy Demel werd geblokt. Hoewel the Hammers regelmatig in de buurt van het doel van de Spanjaard opdoken bleven echte kansen lange tijd uit voor het elftal van coach Sam Allardyce, dat als nummer veertien van de ranglijst nog niet gevrijwaard is van degradatiezorgen.

Büttner besloot het met de comfortabele tussenstand nog eens van afstand te proberen, maar zijn poging verdween hoog over. Met nog een kwartier op de klok mochten Javier Hernández en Danny Welbeck het veld betreden van Moyes, en de Mexicaan had zijn invalbeurt kunnen opluisteren met een doelpunt; de voorzet van Rafael was echter te hoog. Bij West Ham mocht overigens ook Carroll zich beklagen over de matige voorzetten, want de kopsterke spits werd niet of nauwelijks op maat bediend. Zo had United weinig moeite om de voorsprong vast te houden en wordt de achterstand op nummer zes Tottenham Hotspur verkleind tot twee punten.

Bekijk hier de fantastische openingstreffer van Wayne Rooney.