voetbalzone

Fenomenale Vangelis Pavlidis jaagt op stokoud record van Johan Cruijff

Siep Engelen24 okt 2023, 13:20
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:18
Advertentie

Afgelopen zaterdag en zondag werd speelronde 9 in de Eredivisie afgewerkt. Bovenaan de ranglijst wist PSV de maximale score te behouden, onderaan zakte Ajax door de nederlaag tegen FC Utrecht dieper weg in het moeras van de Eredivisie. Voetbalzone blikt terug op de speelronde in de Eredivisie van dit weekend en licht wekelijks de meest opvallende gebeurtenissen en statistieken uit.

PSV 3-1 Fortuna Sittard
PSV wist voor de derde keer in de clubhistorie de eerste negen wedstrijden van een Eredivisie-seizoen te winnen. In het seizoen 2018/19 lukte dit voor het laatst, in dat seizoen werd Ajax uiteindelijk kampioen. De Eindhovenaren maakten tevens voor het achtste Eredivisie-duel op rij minstens drie doelpunten. De hand van Peter Bosz is dus duidelijk snel zichtbaar in Eindhoven.

AZ 3-0 SC Heerenveen
AZ beleeft de beste seizoensstart sinds 1980/81, toen de Alkmaarders uiteindelijk kampioen werden. Pavlidis heeft in elke Eredivisie-wedstrijd dit seizoen gescoord en jaagt hiermee op het record van Johan Cruijff uit 1966/67, die toentertijd in zijn eerste veertien duels trefzeker was namens Ajax. Pavlidis heeft nu al vaker gescoord dan in het hele vorige seizoen, toen hij op twaalf treffers eindigde.

Feyenoord 4-0 Vitesse
Feyenoord wist de voorgaande drie thuisduels tegen Vitesse niet te scoren, maar denderde zaterdagavond over de Arnhemmers heen. Calvin Stengs was een van de uitblinkers bij de Rotterdammers en leverde al zijn zesde assist van het seizoen af. Door de goal van Antoni Milambo zijn er nu bij Feyenoord twaalf verschillende doelpuntenmakers dit seizoen, het meeste in de Top-10 competities in Europa, samen met FC Barcelona.

Heracles Almelo 2-2 FC Twente
Heracles Almelo pakte zondagmiddag na een knappe comeback een punt in de derby tegen FC Twente, waardoor de Almeloërs in de laatste zes thuisduels tegen Twente ongeslagen blijven. In totaal pakte Heracles al elf punten na een achterstand dit seizoen. Het was een echte derby in Almelo; er werden maar liefst 36 overtredingen gemaakt, het meeste aantal in een Eredivisiewedstrijd dit seizoen.

Go Ahead Eagles 0-0 Sparta
Go Ahead Eagles en Sparta speelden dit weekend, ondanks de vele kansen, doelpuntloos gelijk. Go Ahead Eagles wist voor de achtste keer in twaalf thuisduels de nul te houden en Sparta-doelman Nick Olij noteerde zijn zestiende clean sheet in dienst van de Rotterdammers. Op basis van deze statistieken dus een logische uitslag in Deventer.

Excelsior 2-4 PEC Zwolle
Excelsior wist voor het veertiende opeenvolgende Eredivisieduel met PEC Zwolle niet te winnen. PEC toonde veerkracht en wist voor het eerst sinds februari 2021 een Eredivisieduel te winnen nadat het op een 1-0 achterstand kwam. Apostolos Vellios werd de eerste speler bij PEC die als invaller twee keer scoorde sinds Reza Ghoochannejhad.

RKC Waalwijk 2-1 FC Volendam
RKC won door een late treffer van Yassin Oukili van hekkensluiter Volendam. Oukili maakte in de blessuretijd zijn derde doelpunt van het seizoen en daarmee evenaart hij nu al zijn doelpuntenaantal van vorig seizoen. Volendam werd dit seizoen minstens drie keer vaker gered door het houtwerk (8 keer) dan iedere andere ploeg, maar staat ondanks deze hulp nog steeds maar op vier punten in de Eredivisie.

NEC 1-1 Almere City
Almere City bleef door het gelijke spel bij NEC ongeslagen in de laatste drie uitduels in de Eredivisie. NEC’er Magnus Mattson maakte zijn vijfde goal van het seizoen, een persoonlijk record. Bart van Rooij werd de eerste NEC-speler sinds augustus 2016 die in de Eredivisie rood kreeg als gevolg van twee gele kaarten.

FC Utrecht 4-3 Ajax
Utrecht won voor het eerst sinds 2015 thuis in de Eredivisie van Ajax. De ploeg van Maurice Steijn beleeft de slechtste reeks uit de gehele clubhistorie. De Amsterdammers hebben nu acht wedstrijden op rij niet gewonnen in alle competities. De laatste overwinning van Ajax dateert van 24 augustus, toen er bij Ludogorets met 1-4 werd gewonnen in de voorronde van de Europa League. Kristian Hlynsson werd met zijn 19 jaar en 272 dagen de jongste Ajacied met twee goals in één Eredivisieduel sinds Justin Kluivert in november 2017.

Uitgelicht:
Pavlidis en AZ beleven een droomstart in de Eredivisie dit seizoen. De Alkmaarders staan tweede en hebben slechts twee punten laten liggen. Dat ligt mede aan de precisie voor de goal. 1 op de 4 schoten is namelijk raak, verreweg de beste cijfers van alle ploegen in de Eredivisie. Vitesse staat onderaan in dit rijtje, waar in totaal slechts 6 van de 79 doelpogingen het net vonden.

Niet alleen Pavlidis blinkt uit bij AZ. Riechedly Bazoer blijkt dit seizoen achterin een rots in de branding en noteert een prachtige statistiek. Hij is dit seizoen in de Eredivisie de speler die het hoogste percentage van zijn persoonlijke duels weet te winnen, namelijk 73%.

Andries Noppert beleeft met Heerenveen juist niet zijn beste seizoen. De doelman van de Friezen pakt nog geen punten dit seizoen en draagt bij aan de sportieve malaise. Het aantal reddingen in verhouding tot het aantal schoten is ook niet over naar huis te schrijven voor Noppert. Hij stopte dit seizoen slechts 51,2% van de doelpogingen van tegenstanders, het laagste percentage van alle keepers in de Eredivisie.

Bezig met laden …