voetbalzone

Ferguson ontkracht ‘‘hairdryer’-mythe’: ‘Ik regeerde nooit door angst’

Robin Bruggeman10 nov 2016, 09:35
Laatst bijgewerkt: 10 nov 2016, 09:35
Advertentie

Sir Alex Ferguson behaalde in zijn jaren bij Manchester United grote successen en had de wind er behoorlijk onder bij zijn spelers. Wayne Rooney gaf onlangs in zijn boek aan dat er niets erger was dan de hairdryer treatment, waarbij Fergie als een föhn van dichtbij in iemands gezicht stond te schreeuwen. De Schot zelf vindt echter dat het wel meevalt met zijn uitbarstingen in de kleedkamer.

/

“Er hangen daar veel mythes omheen, maar in mijn 27 jaar bij de club is het slechts een half dozijn keer voorgekomen. De spelers zullen dat beamen”, vertelt hij aan The Sun. “Mijn probleem was dat als een speler iets terugzei, ik juist naar hen toe ging. Daar lag mijn probleem. Jock Stein (voormalig trainer van Celtic en bondscoach van Schotland, red.) zei altijd tegen mij: ‘Laat het rusten tot maandag en ga dan met ze praten’.”

“Maar ik zei dat ik niet tot maandag kon wachten. Dus ik vertelde ze op zaterdag na de wedstrijd precies wat ik dacht. We hadden de hele week op een niveau getraind waarvan ik verwachtte dat we iedere wedstrijd zouden winnen. Ik vertelde ze precies hoe het zat en de waarheid werkt. Alle spelers begrepen dat en ze namen het mij nooit kwalijk.”

/

“De volgende dag is alles vergeten en ben ik er weer klaar voor om te winnen. Ik heb nooit geregeerd door angst”, gaat Ferguson verder. “Noem een Manchester United-speler die met angst speelde. Het was mijn baan om een positieve houding in dat team te krijgen, om de spelers zich te laten uiten, nooit op te geven en ervan te genieten om voor de club te spelen. Dat is heilig.”

Bezig met laden …