Feyenoord heeft geen kind aan Excelsior en houdt zicht op CL

Peter Nusselder14 apr 2012, 21:32
Laatst bijgewerkt: 14 apr 2012, 21:32

Feyenoord heeft zaterdagavond geen enkele moeite gehad met Excelsior. De Rotterdamse derby werd in De Kuip in het voordeel van de thuisploeg beslist en daar was niets op af te dingen. John Guidetti zette zijn team al snel op voorsprong en na de pauze liep Feyenoord via Jordy Clasie en Jerson Cabral nog binnen het uur uit naar 3-0. De nummer achttien van de Eredivisie kon daar weinig tegenoverstellen en heeft nog vier wedstrijden om afstand te doen van de laatste plaats.

/

Excelsior-keeper Wesley de Ruiter had in de eerste zeven minuten nog geen noemenswaardige redding hoeven maken, maar het eerste schot op goal was wel gelijk raak. Guidetti maakte zijn naam als topscorer van Feyenoord waar en tekende voor de openingstreffer. De Zweed kwam na een kort genomen corner op pakweg 25 meter van het doel in balbezit en alhoewel zijn afstandsschot niet van richting veranderd leek te worden, verkeek De Ruiter zich toch op de bal en was de twintigste Eredivisiegoal van Guidetti een feit.

Het doelpunt van de huurling van Manchester City werd gevolgd door talloze pogingen van Feyenoord, dat weinig te duchten had van de Kralingers. Het enige wat het elftal van trainer Ronald Koeman zichzelf kon verwijten, was dat er in de eerste helft niet vaker gescoord werd. Ron Vlaar, Cabral, Guidetti, Otman Bakkal Sekou Cissé en Stefan de Vrij waren allen dicht bij de 2-0, maar geen van hen wist de trekker over te halen. Guidetti werd nog het gevaarlijkst; zijn vrije trap spatte echter op de kruising uiteen.

/

Na de onderbreking toonde Feyenoord zich een stuk effectiever en voor zover er van spanning nog sprake was, kwam daar gauw een eind aan. Rechtsback Kelvin Leerdam bemoeide zich met de aanval en tot tweemaal toe leverde dat een doelpunt op. Al drie minuten na rust schoot Clasie op aangeven van de mee opgekomen verdediger met links knap raak, tien minuten later kon Excelsior-speler Samuel Scheimann niet voorkomen dat een steekpass van Leerdam bij Cabral terechtkwam.

De vleugelspits, ten koste van Ruben Schaken in de basiself opgenomen door Koeman, dribbelde vanaf rechts naar binnen en passeerde De Ruiter met een schot in de korte hoek: 3-0. In die stand kwam geen verandering meer. Feyenoord komt zodoende op gelijke hoogte met AZ, dat eerder op de avond verloor van PSV, en komt op drie punten van Ajax. De Amsterdamse koploper speelt zondag echter nog, als De Graafschap op bezoek komt. De Rotterdammers blijven volop meedoen om de bovenste twee plaatsen, die recht geven op het spelen in (de voorronde van) de Champions League.