Feyenoord herstelt achterstand niet weer en wordt uitgeschakeld

Bart Kruyt30 aug 2012, 21:18
Laatst bijgewerkt: 30 aug 2012, 21:18

Feyenoord eindigde in het afgelopen seizoen als tweede in de Eredivisie en verheugde zich al op de financiën en de sportieve uitdagingen die het Europese voetbal biedt. De ploeg van Ronald Koeman is echter al snel weer klaar in Europa: in de voorronde van de Champions League was Dynamo Kiev te sterk en in de Europa League werd Feyenoord uitgeschakeld door Sparta Praag. De Tsjechen gaven in Rotterdam nog een 0-2 voorsprong uit handen (2-2), maar maakten die fout in eigen huis niet weer: 2-0. Feyenoord is daardoor een illusie rijker.

/

De uitschakeling betekende niet de enige tegenvaller voor Feyenoord. Aanvoerder Stefan de Vrij was op tijd weer fit na een enkelblessure en kon in de basis beginnen, maar al na een klein kwartier viel de verdediger uit met een hamstringblessure. Vooralsnog is de ernst van deze kwetsuur niet bekend, maar het lijkt erop dat De Vrij voorlopig weer buitenspel zal staan. Vanaf de kant zag hij Sparta in de tweede helft twee keer scoren en ditmaal wist Feyenoord zich niet terug te vechten tot 2-2, waardoor de runner-up van het afgelopen seizoen in de Eredivisie al klaar is in Europa. De ploeg van Koeman mag zich gaan richten op de competitie en speelt aankomend weekend uit bij Vitesse.

Feyenoord wist dat het moest scoren in Praag om kans te houden op een plek in de groepsfase van de Europa League, maar Sparta toonde zich een stugge tegenstander. De thuisploeg wilde er voor de eigen fans wat van maken en kreeg de eerste kans via Tomas Prikryl, die uit de draai een schot loste, maar Erwin Mulder op zijn pad vond. De keeper kreeg een schot van Manuel Pamic vervolgens op zijn vuisten en zag Leonard Kweuke gevaarlijk worden, voordat Feyenoord voor het eerst gevaarlijk werd. Kelvin Leerdam kwam in balbezit met keeper Tomas Vaclik ver uit zijn doel, maar de middenvelder kreeg zijn schot niet tussen de palen.

/

Sparta kwam met de schrik vrij en kwam zelf weer dicht bij een doelpunt met een kopbal van Ondrej Svejdik, maar Mulder keerde de inzet van de voormalig Groningen-verdediger stijlvol. Vervolgens werd aan de overkant Sekou Cissé gevaarlijk, maar zijn schot was matig en kon gepakt worden, waardoor Feyenoord en Sparta in evenwicht gingen rusten. In de tweede helft probeerde Feyenoord wat aan de tussenstand te doen en de bezoekers kregen al snel mogelijkheden via Lex Immers en Daryl Janmaat. Feyenoord begon sterk aan de tweede helft, maar kwam een kwartier na rust toch op achterstand.

Miguel Nelom had pech. De vervanger voor De Vrij kreeg in zijn eigen strafschopgebied een voorzet tegen zijn hand aan, waardoor Sparta een penalty kreeg. Die werd benut door Vaclav Kadlec, die vorige week ook al twee keer scoorde in Rotterdam en de missie van Feyenoord nog zwaarder maakte. De bezoekers probeerden nog wel terug te komen, maar toen Jiri Jarosik helemaal werd vrijgelaten bij een hoekschop en de 2-0 binnenkopte, leek het verzet gebroken. Svejdik raakte nog de paal, terwijl Janmaat aan de overkant hetzelfde deed. Gescoord werd er niet meer en dus is Feyenoord al vroeg in het seizoen klaar in Europa. De ploeg van Koeman kan zich gaan focussen op de competitie.