Feyenoord is snel klaar met blunderend Excelsior

Bart Kruyt06 dec 2014, 19:17
Laatst bijgewerkt: 06 dec 2014, 19:17

Het was vrijdag al pakjesavond, maar Excelsior heeft een dag later cadeautjes uitgedeeld. Marinus Dijkhuizen hoopte dat zijn ploeg er tegen Feyenoord een 'echte derby' van kon maken, maar daar was absoluut geen sprake van en dat kwam door geklungel van Excelsior zelf. De thuisploeg gaf de eerste drie doelpunten aan de stadsgenoot cadeau en speelde vervolgens een kansloze wedstrijd, die Feyenoord uiteindelijk met 2-5 won. De ploeg van Fred Rutten komt nu op 27 punten terecht.

Feyenoord verloor vijf van de laatste zes uitwedstrijden tegen Rotterdamse Eredivisieploegen, maar had zaterdag geen kind aan Excelsior. De thuisploeg startte wel heel zwak: Gino Coutinho was nog met de schrik vrijgekomen, toen hij met veel risico de aanstormende Jean-Paul Boëtius uitkapte, maar in de vijfde minuut kwam Feyenoord alsnog op voorsprong. Coutinho speelde de bal naar Luigi Bruins, die op dat moment de laatste man was, maar toch besloot om te gaan dribbelen. Colin Kazim-Richards pakte de bal af en schoot zijn vierde goal van dit seizoen (zijn eerste sinds 5 oktober) binnen.

Feyenoord was in de openingsfase heer en meester en Jens Toornstra kwam al snel dicht bij een verdubbeling van de marge, maar hij kon net niet bij een voorzet van Boëtius. Niet lang hierna had Karim El Ahmadi de 0-2 moeten maken, toen hij na een kopbal van Kazim-Richards alleen op Coutinho af ging, maar de bal recht op de keeper schoot. Coutinho pakte vervolgens ook stijlvol de rebound van Lex Immers, maar kon niet voorkomen dat het even later alsnog 0-2 werd. Weer blunderde de Excelsior-verdediging: de kopbal van Fischer naar Coutinho was tekort, waarna Boëtius kon profiteren.

Nog binnen het eerste halfuur werd het ook nog 0-3 via Immers, die profiteerde van het feit dat Excelsior een lange bal van achteruit niet weg wist te werken. Weer konden de boze blikken naar Fischer gericht worden. De thuisploeg stond beschamend slecht te verdedigen en omdat Feyenoord achterin een stuk beter stond, was er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Rutten. De wedstrijd had veel weg van een trainingspotje voor de bezoekers, die de bal in het laatste kwartier van de eerste helft vooral op de eigen helft van voet naar voet lieten gaan. De aanvallers van Excelsior deden niets en leken de nederlaag al te hebben geaccepteerd.

Vijf minuten na de thee kwam Excelsior echter terug tot 1-3, dankzij een intikker van Jeff Stans na een mooie aanval over links. De supporters van Excelsior hoopten op een comeback, maar dat zat er niet in. Toornstra bracht de marge al snel weer terug naar drie, en ook bij dit doelpunt werd er weer niet goed verdedigd door Excelsior, en op aangeven van Toornstra schoot Immers na een uur spelen de 1-5 binnen. Het boek was met deze treffer definitief gesloten en Feyenoord kon de wedstrijd simpel uitspelen. Het werd nog wel 2-5, door een eigen doelpunt van Sven van Beek, maar het mocht de pret van Feyenoord niet drukken. De Kuipbewoners hebben nu vier punten minder dan koploper PSV, maar de Eindhovenaren moeten op het moment van schrijven nog tegen FC Dordrecht spelen.