voetbalzone

FIFA buigt zich over verzoek van Ierland om replay

Daniel Cabot Kerkdijk19 nov 2009, 18:47
Laatst bijgewerkt: 19 nov 2009, 18:47
Advertentie

De wereldvoetbalbond FIFA gaat zich buigen over het verzoek van Ierland om het WK-kwalificatieduel met Frankrijk te laten overspelen. De Franse aanvaller Thierry Henry maakte woensdag een overduidelijke handsbal, waarna ploeggenoot William Gallas de beslissende 1-1 kon scoren. Daardoor mag niet Ierland maar Frankrijk volgend jaar meedoen aan het WK in Zuid-Afrika.

/

De FIFA meldt dat er een officieel protest van de Ierse bond is ontvangen en dat er naar gekeken wordt. Hoe lang het duurt voordat er een uitspraak komt, kon de mondiale organisatie nog niet melden. Ierland wijst op de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Bahrein en Oezbekistan in 2005 die de FIFA na een arbitrale dwaling liet overspelen.

Een door Oezbekistan benutte strafschop werd afgekeurd omdat een speler te vroeg was ingelopen, maar in plaats van de penalty te laten overnemen, kende de arbiter een vrije trap toe aan Bahrein. Oezbekistan stapte daarop naar de FIFA om het doelpunt alsnog geldig te laten verklaren.

In plaats daarvan besloot de bond om het duel, dat door de Oezbeken met 1-0 was gewonnen, in zijn geheel te laten overspelen. Voor Oezbekistan pakte dat negatief uit, want in de herkansing eindigde de wedstrijd in 1-1.

Bezig met laden …