voetbalzone

FIFA stelt onderzoek in naar mogelijke omkoping Australisch WK-bid

Peter Nusselder30 jun 2010, 19:14
Laatst bijgewerkt: 30 jun 2010, 19:14
Advertentie

Wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag bekendgemaakt een onderzoek te gaan instellen naar de vermeende omkoping door de organisatie van het WK-bid uit Australië. “FIFA kan bevestigen dat er naar deze situatie gekeken wordt”, luidt de officiële verklaring. “Voorlopig worden er geen verdere details naar buiten gebracht en wordt er ook geen ander commentaar gegeven.”

Het bid-team van Australië zou voor vijftigduizend Australische dollars, omgerekend zo’n 35.000 euro, juwelen hebben gekocht en als cadeautje hebben gestuurd aan de echtgenotes van stemgerechtigde FIFA-leden, werd een dag eerder al bekend. Daarnaast zou het Australisch comité een luxe reis betaald hebben voor het Guatemalese lid Rafael Salguero en zijn vrouw naar Australië. Reden van de reis was de verjaardag van Salguero.

Bovendien zou de Australische bond (AFA) ook geknoeid hebben met cijfers om de overheid te overtuigen om het project te steunen. Bondsvoorzitter Ben Buckley ontkent vooralsnog alle aantijgingen. Het nieuws is een zware klap voor de Australische kandidatuur, die sowieso al weinig steun kende in eigen land. De Verenigde Staten en Qatar lijken zo de favorieten te worden in de strijd om het WK 2022. Het WK van 2018 vindt wellicht in Europa plaats.

Bezig met laden …