voetbalzone

FIFA verplichtte Zweedse speelsters geslachtsdeel te tonen: ‘Erg vernederend’

Bart DHanis13 jun 2023, 10:00
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2023, 10:00
Advertentie

Nilla Fischer, een voormalig speelster van het nationale elftal van Zweden, heeft een bizarre onthulling gedaan in haar boek ‘I Didn’t Even Say Half Of It’. Volgens de inmiddels gestopte voetbalster moesten alle speelsters van het Zweedse vrouwenefltal tijdens het WK van 2011 in Duitsland hun broek uit doen om te laten zien dat ze wel echt vrouw waren. Deze maatregel werd genomen door de FIFA, omdat er vermoedelijk mannelijke spelers in het team van Equatoriaal-Guinea zaten.

De 194-voudig international beschrijft de gebeurtenis als vernederend. De speelsters moesten in het hotel daags voor het WK hun geslachtsdeel laten zien aan een vrouwelijke fysiotherapeut. “De fysio knikte en zei ‘yup’ tegen de dokter die met zijn rug naar mijn deuropening stond. Hij maakte vervolgens een notitie en liep de gang weer op om op de volgende deur te kloppen. Nadat iedereen haar vagina had laten zien, kon de dokter vaststellen dat ons volledige team uit vrouwen bestond en kon hij ons registreren voor het toernooi. ”

Voorafgaand aan de test werden de speelsters volgens Fischer ook gevraagd om ‘niet te scheren daarbeneden’. “Niemand begreep daar iets van. We begrepen niet hoe we in deze situatie terecht waren gekomen. De vraag rees of we hier wel aan mee moesten werken.” Uiteindelijk hebben de Zweedse vrouwen zich toch neergelegd bij het onderzoek omdat ze de uitsluiting van deelname aan het toernooi niet wilden riskeren. “We voelden ons allemaal veilig in het team, maar het was een vreemde situatie en over het algemeen niet comfortabel."

Het is echter onduidelijk waarom de Zweedse speelsters een lichamelijk onderzoek kregen. Een uitstrijkje van de mondholte is een goedkope en niet-opdringerige manier is om DNA uit de cellen te verzamelen en zo het geslacht van een persoon te bepalen. Die test wordt al tientallen jaren op grote schaal gebruikt. De FIFA zegt ‘kennis genomen te hebben’ van het incident. Of er een onderzoek zal plaatsvinden, is niet bekend. Zweden werd dat WK uiteindelijk derde. Gastland Duitsland ging er met de winst vandoor.

Bezig met laden …