voetbalzone

FIFA wijst naar integriteitsregels na WK-tweet van president Trump

Dominic Mostert27 apr 2018, 22:38
Laatst bijgewerkt: 27 apr 2018, 22:38
Advertentie

De Amerikaanse president Donald Trump hoopt dat Canada, de Verenigde Staten en Mexico het WK 2026 mogen organiseren. Vrijdag sprak Trump op Twitter van een 'sterk' bid van de Noord-Amerikaanse landen, waarna hij een verkapt dreigement uitte richting andere landen. Daar lijkt wereldvoetbalbond FIFA niet blij mee.

"Het zou jammer zijn als de landen die wij altijd steunen nu tegen het Amerikaanse bid gaan lobbyen. Waarom zouden wij deze landen moeten steunen, als zij ons niet steunen (ook niet bij de Verenigde Naties)?", vroeg de Republikeinse president zich af. De FIFA wil niet inhoudelijk ingaan op de tweet, maar verwijst in een statement naar de regels omtrent de WK-bids en in het bijzonder naar de gedragsregels die daarmee gepaard gaan.

In die gedragsregels staat een expliciete waarschuwing die de regeringen van organisatiekandidaten ervan moet weerhouden om dingen te doen 'die de integriteit van het proces kunnen beïnvloeden'. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto reageerde juist positief op de tweet van Trump. "We kunnen verschillende inzichten hebben, maar voetbal verenigt ons. Samen steunen we de kandidatuur van Mexico, Canada en de Verenigde Staten."

Het Noord-Amerikaanse bidcomité is eveneens blij met de steun van Trump. "Vanaf het eerste moment hebben we sterke steun gekregen van de Canadese, Mexicaanse en Amerikaanse regering. We zijn daar dankbaar voor. Onze drie landen zijn klaar om spelers en fans uit de hele wereld te ontvangen voor een geweldig WK 2026." Marokko, de enige concurrent voor de organisatie van het WK 2026, wil niet reageren.

Bezig met laden …