Finland gaat los na rust en haalt bijna dubbele cijfers tegen San Marino

Daniel Cabot Kerkdijk17 nov 2010, 18:26
Laatst bijgewerkt: 17 nov 2010, 18:26

Finland heeft de eerste punten in de EK-kwalificatiecyclus verzameld. In Helsinki waren de Scandinaviërs, rivaal van het Nederlands elftal in Groep E, te sterk voor San Marino: 8-0. Bij Finland speelde Jari Litmanen mogelijk zijn laatste interland. De veteraan verzorgde het zesde doelpunt.

/

In de rust leidde Finland, dat haar eerste drie wedstrijden verloor, met 1-0 dankzij een doelpunt van Heerenveen-middenvelder Mika Väyrynen. Na de onderbreking ging het thuisland compleet los. Kasper Hämäläinen en Mikael Forsell zorgden met ieder twee goals in dik een kwartier voor een 5-0 tussenstand.

Litmanen maakte twintig minuten voor tijd de 6-0 vanaf elf meter. Het was voor de ex-Ajacied, die als invaller het veld betrad, zijn 32e interlandtreffer. Met zijn 39 jaar en 270 dagen is hij de oudste speler die in een EK-kwalificatiereeks een doelpunt weet te maken. Roni Porakara en opnieuw Forsell bepaalden de eindstand. Ondanks de monsterzege blijft Finland vijfde in Groep E en is een EK-ticket vrijwel een utopie.