‘Fiorentina wil me graag hebben, ze komen in de winterstop voor me terug’
BREDA - Het was een zeer bewogen maand voor NAC-middenvelder Nemanja Gudelj (20). Eerst zag hij de droom vervliegen om met Jong Servië deel te nemen aan het EK Onder-23 in Israël, volgend jaar zomer. Het bewogen tweeluik tegen Engeland werd gewonnen door de eilandbewoners. En bij terugkomst werd met NAC ook nog eens kansloos verloren van Vitesse. Drie dagen na deze nederlaag kreeg Gudelj te horen dat coach John Karelse zijn ontslag had gekregen.
Door QASIM HAKIM
Het is donderdagmiddag, rond de klok van vier uur. In Café Parc schuift Gudelj aan tafel en bestelt een cassis. Momenteel spoken er gedachten door zijn hoofd van de aankomende tegenstander VVV-Venlo, maar denkt hij ook aan Karelse. Zonder hem moet er gewonnen worden in Venlo. “Voor mij was John een prima coach, maar hij kreeg de selectie niet meer aan de praat. Daarom was het beter om uit elkaar te gaan. Erg jammer, maar als team moesten we dit moeilijke besluit nemen omdat de samenwerking niet meer zijn vruchten afwierp. Erg vervelend”, lucht Gudelj zijn hart.
Een hart dat klopt voor NAC, maar ook voor Servië. Zittend in hartje Breda gaan we eerst nog even terug naar de Balkan. Veel journalisten stelden hem al eens de vraag of hij zich nou meer een Nederlander of een Serviër voelt. Beter kun je Gudelj echter vragen of hij meer heeft met Servië of Bosnië. Nemanja werd weliswaar in de Servische hoofdstad geboren, maar zijn vader (voormalig profvoetballer Nebosja Gudelj) en moeder dragen de Bosnische nationaliteit. “Dat is moeilijk te zeggen. Zeg maar dat ik me een Joego voel, een Balkan Boy. Een jongen die uit het voormalige Joegoslavië komt, dat is feitelijk ook het geval. Ik ben in 1991 geboren, toen bestond Joegoslavië nog.” In dat jaar kroonde het nog Joegoslavische Rode Ster Belgrado zich overigens tot de beste van Europa en vervolgens van de wereld. Eerst werd Olympique Marseille verslagen tijdens de laatste Europa Cup I-finale in Bari na het nemen van strafschoppen, en in december was het Chileense Colo Colo in Tokyo het volgende slachtoffer tijdens de finale van de wereldbeker voor clubteams: 3-0.
De Europa Cup 1, de voorganger van de Champions League, werd gewonnen met sterren als Dejan Savicevic, Robert Prosinecki en Sinisa Mihajlovic. Tegenwoordig gaan die drie door het leven als een Montenegrijn, Kroaat en Serviër. Verbonden zullen ze zich echter voor altijd blijven voelen. En dat is wat Gudelj bedoelt. Hij draagt tegenwoordig zelf de landskleuren van Servië, Jong Servië welteverstaan, dat zich plaatste voor de play-offs om een ticket te bemachtigen voor het EK in Israël. Engeland was daarin de tegenstander. In Norwich waren de Engelsen met 1-0 sterker. De return in Krusevac was qua veldverhoudingen voor de thuisploeg, maar de talenten van bondscoach Stuart Pearce sloegen vlak voor tijd toe. Na afloop gingen het echter niet meer over de uitschakeling van de Serviërs of de plaatsing van Engelsen, maar over het publiek. Dat zou zich vooraf en gedurende de wedstrijd racistisch zou hebben uitgelaten richting de Britten. Met name linksback Daniel Rose, spelend bij Sunderland, zou het zwaar te verduren hebben gehad.
Gudelj: “Wij domineerden en gaven bijna geen kansen weg. Zelf creëerden we een stuk of vijftien mogelijkheden. Dat je dan niet scoort, is zuur. Toen Engeland in de laatste minuut scoorde ging Rose opzichtig juichen voor onze bank. Toen kreeg hij een duwtje van een speler die al gewisseld, ik weet niet meer wie, was. Zo van: Doe nou normaal. Daarna brak er een vechtpartij uit op het veld en die ging in de tunnel verder. Ik heb geen oerwoudgeluiden gehoord, wel werd mij verteld dat Rose richting het publiek een gebaar van een aap zou hebben gemaakt. Hij kietelde zichzelf onder zijn oksels. Toen zouden er wel racistische leuzen zijn geroepen. De beelden wijzen echter uit dat er geen racistische teksten aan het adres van Rose voorbij kwamen uit de monden van de supporters. Dat de Engelsen roepen dat ze niet meer tegen Servische ploegen willen spelen, vind ik zwaar overdreven. Het zijn zelf ook geen lieverdjes.” Racisme in landen als Servië, Kroatië en Hongarije is volgens West-Europese media bijna een dagtaak van veel mensen, maar Gudelj beweert het tegendeel. “Er spelen veel donkere jongens in de Servische competitie en die hebben niet of nauwelijks last van racisme. Er zijn natuurlijk altijd van die idiote eenlingen die wat roepen, ook in Nederland. De enige vorm van discriminatie in Servië is de haat richting homoseksuelen. Als twee mannen hand in hand over straat lopen worden ze in elkaar geslagen”, zegt Gudelj met een bedrukt gezicht.
De laatste dagen was er sowieso weinig reden tot lachen. Niet de uitschakeling, maar het ontslag van Karelse overheerst bij Gudelj. “Het lag niet alleen aan John, we waren gewoon niet scherp tijdens de laatste wedstrijden. Nu komen eigenlijk pas de duels waarin we punten moeten pakken. Ik hoop natuurlijk dat de knop omgaat. En ik moet wel zeggen dat zijn tijdelijke opvolger Adri Bogers mij een prima trainer lijkt.” Bogers zal hoogstwaarschijnlijk ook het seizoen afmaken in Breda en worden bijgestaan door de vader van Gudelj, Nebosja. Hij traint momenteel Jong NAC. NAC speelt twee dagen na de dialoog met Gudelj de belangrijke uitwedstrijd tegen VVV. Waar de topploegen het doorgaans zwaar hebben in De Koel razen de Bredanaren over het veld als bezetenen. Na 45 minuten staat er een 1-4 tussenstand op het scorebord, ook gelijk de eindstand. Na afloop verschijnt er voorzichtig weer een grijns op het gezicht van Gudelj. “Dit hadden we nodig.”
Afgelopen woensdag werd in het kader van de KNVB Beker moeizaam gewonnen van de Haagse Topklasser HBS, maar pas na het nemen van strafschoppen. Gudelj noemt het een aparte, zelfs rare wedstrijd. Toch denkt hij niet dat het van invloed zal zijn op de volgende wedstrijd in de Eredivisie, tegen RKC Waalwijk. NAC jaagt met Gudelj tegen de Waalwijkers op een goed vervolg in de competitie na de zege bij VVV. De kans is groot dat hij in de winterstop zelf vertrekt naar Fiorentina en hij wil met een positief gevoel in december of januari vertrekken. De Italianen hadden al interesse tijdens de zomerse transferperiode, maar konden niet op tijd met een bankgarantie over de brug komen. “Jammer, want ik was graag naar de Serie A gegaan. Dat is sowieso voor de Servische voetballers de competitie waarin we willen spelen. Het is de dichtstbij gelegen topcompetitie en dus wordt er in ons land veel aandacht aan besteed. Fiorentina lijkt me ook een mooie club. Zeg maar NAC in het groot, met een fanatieke aanhang en een prachtig tenue.”
“Fiorentina heeft aangegeven dat ze me graag willen hebben en tegen mijn vader is gezegd dat een afvaardiging van de club in de winterstop terugkomt om te onderhandelen. Daarnaast word ik gezien als een versterking voor de basis. Dat ik bij NAC ben gebleven is natuurlijk geen straf, omdat mijn hart klopt voor deze club. Ik heb veel aan NAC te danken, maar iedere voetballer wil sportief gezien het hoogste bereiken. Dat zou overigens ook in Nederland kunnen, want AZ en PSV waren ook geïnteresseerd. Maar de komende maanden richt ik me natuurlijk op NAC, want we moeten een goede serie gaan neerzetten.”