Foutloze status Atlético ten einde na eigen doelpunt Courtois

Erik van Dam19 okt 2013, 23:51
Laatst bijgewerkt: 19 okt 2013, 23:51

Na Barcelona is ook Atlético Madrid zaterdagavond zijn foutloze status in de Primera División kwijtgeraakt. Los Colchoneros wonnen de eerste acht wedstrijden van het seizoen allemaal, maar gingen uit bij Espanyol met een minimaal verschil ten onder (1-0). Het enige doelpunt van de avond kwam op naam van Thibaut Courtois. De Belgische doelman veranderde een voorzet vanaf links met zijn been tot in zijn eigen doel en luidde daarmee de nederlaag voor Atlético in.

/

Diego Simeone zag zijn team aftrappen in de wetenschap, dat een overwinning alleenheerschappij op de ranglijst zou betekenen. Barcelona speelde eerder op de avond immers gelijk bij Osasuna (0-0). De trainer van de Madrilenen koos achterin voor Toby Alderweireld, omdat de vaste centrale verdediger João Miranda niet helemaal fit was. Alderweireld mocht zodoende debuteren in de laatste linie van de gedeeld koploper.

De van Ajax overgenomen Belg speelde prima en had geen schuld aan de tegentreffer van Espanyol, in de tweede helft. Voor rust waren er maar weinig kansen te noteren aan beide zijden. Koke kwam het dichtst bij een doelpunt: hij raakte de paal. De tweede helft was zo’n tien minuten oud toen Espanyol de openingstreffer mocht vieren. Bij een voorzet van Juan Fuentes vanaf de linkerflank zorgde Sergio García ervoor dat Courtois het zicht op de bal kwijtraakte: via diens been ging de bal erin.

/

Het was de eerste keer sinds tien jaar dat een keeper van Atlético een eigen doelpunt op zijn naam kreeg: Germán Burgos was in 2003 de laatste die het overkwam. Voor Atlético betekende het ook dat het zijn koppositie als team met de meeste eigen doelpunten in de competitiehistorie (82) behield, een twijfelachtige eer. Trainer Simeone reageerde snel op de achterstanden zette Arda Turan binnen de lijnen, in de hoop dat de Turk voor meer ingevingen zou zorgen.

Het was echter een speler die op het veld mocht blijven staan, Mario Suárez, die dacht voor de gelijkmaker te zorgen. Zijn treffer, een kwartier voor het einde, werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden mocht David Villa de negentig minuten volmaken van Simeone. El Guaje, die bij Barcelona toch bijna één op twee liep in de competitie, viel opnieuw tegen. Voor de vijfde wedstrijd op rij bleef hij verstoken van een doelpunt. Ook Cristian Rodríguez redde de eer niet voor zijn team: hij schoot laat in de wedstrijd over in kansrijke positie.