'Fraaie' eigen goal helpt FC Groningen op weg tegen Heracles

Matthijs van Laar02 dec 2012, 15:22
Laatst bijgewerkt: 02 dec 2012, 15:22
/

FC Groningen heeft weer eens een wedstrijd voor eigen publiek weten te winnen. De voorbije drie thuisbeurten lukte de noorderlingen dat niet, maar tegen Heracles Almelo was het raak. Dankzij een eigen doelpunt van Marko Vejinovic (die later rood kreeg) en een treffer van Michael de Leeuw dropen de Tukkers na negentig minuten voetbal verslagen af. Opmerkelijk: Robert Maaskant liet Richairo Zivkovic debuteren, die zich met zijn zestien jaar en 88 dagen de op drie na jongste Eredivisie-debutant mag noemen.

Het begin van Heracles was bij tijd en wijlen om van te watertanden. Met uitstekend positiespel werd de thuisploeg op de eigen helft vastgezet en de eerste zeven minuten lukte het vrijwel geen enkele Groninger om de bal te onderscheppen. Het overwicht leidde ook nog eens tot een prima mogelijkheid voor Everton, die op fraai aangeven van Willie Overtoom vrij kwam aan de linkerzijde van de zestien, maar gehaast voorlangs schoot. Het bleek het signaal voor de thuisploeg om meer van zich af te bijten en gaandeweg de eerste helft gooide de ploeg van Maaskant het dan ook meer over de fysieke boeg.

De betere kansen waren nadien ook voor de Groningers. Maikel Kieftenbeld schoot over het doel van Remko Pasveer, terwijl David Texeira een nog grotere mogelijkheid om zeep hielp. De Uruguayaan kon ongehinderd op de doelman van Heracles aflopen, maar verloor zijn koelte en schoot recht op het lichaam van zijn directe tegenstander. Everton en Samuel Armenteros waren nadien nog even dreigend aan de overkant, maar de 0-0 stand bleef tot aan het rustsignaal op het scorebord staan.

/

De gastheren zetten de opwaartse lijn na de onderbreking door. Groningen werd met de aanval gevaarlijker en kwam na een uur spelen dan ook terecht op voorsprong, al had het daarbij wel de hulp van een Heraclied nodig. Vejinovic wilde een voorzet van Kieftenbeld wegwerken, maar raakte de bal volledig verkeerd en schoot het leer (overigens wel fraai) achter zijn eigen doelman. Daarmee was het leed nog niet geleden: drie minuten later verdubbelde de actieve De Leeuw de marge.

De bal werd vanaf de zijkant hoog het strafschopgebied ingepompt, waar de spits van Groningen met enig fortuin vrij voor Pasveer kwam te staan. De Leeuw behield de rust en schoof tegen de duikrichting van de Heracles-doelman in, binnen. Heracles kon daarna geen vuist meer maken en mocht zich zelfs gelukkig prijzen dat de score niet nog hoger uitviel. Kees Kwakman (redding Pasveer op de lijn) , Texeira (inzet te nonchalant) en Leandro Bacuna (volledig verkeerd geraakt) lieten namelijk enkele grote kansen op meer liggen. Heracles eindigde het duel overigens met tien man: pechvolgen Vejinovic zag in de slotfase ook nog rood.