Frankrijk dankt Nasri en voorkomt blamage na prachtgoal Dzeko

Erik van Dam11 okt 2011, 22:53
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2011, 22:53
/

Frankrijk heeft zich dinsdagavond voor de zesde maal op rij weten te plaatsen voor een Europees kampioenschap. Het team van Laurent Blanc begon in Saint-Denis niet best tegen Bosnië-Herzegovina, maar had uiteindelijk aan één punt voldoende om zich rechtstreeks te kwalificeren voor Euro 2012 (1-1). Edin Dzeko maakte voor rust een wonderschoon doelpunt, maar een redelijk makkelijk gegeven strafschop voor Frankrijk bracht redding én een EK-ticket. In de eindstand finisht Bosnië (dat naar de play-offs gaat) op slechts één punt van de Fransen.

De kleine nederlaag met grote gevolgen zal keihard aankomen in voetbalminnend Frankrijk. Les Bleus, elf jaar geleden nog EK-winnaar in ons land, had aan een gelijkspel voldoende om zich rechtstreeks kwalificeren voor het toernooi in Polen en Oekraïne. Het waren echter de Bosniërs die het beste van het spel hadden in de openingsminuten. Afgezien van een kansje voor Loïc Rémy domineerden de bezoekers in Parijs en had Emir Spahic bijna voor 0-1 gezorgd.

/

Het schot van de verdediger, die nota bene zelf twee jaar in de Ligue 1 voetbalde, ketste echter af op een Fransman en ging zodoende naast. Daarna ging het spel op en neer en hadden zowel Frankrijk (Rémy schoot in buitenspelpositie op de paal) als Bosnië (Dzeko schoot naast) goede kansen om de wedstrijd open te breken. Kort voor rust zorgde Dzeko eindelijk voor de 0-1, op prachtige wijze. De spits van Manchester City krulde de bal prachtig binnen en liet Hugo Lloris volkomen kansloos.

Na rust zat Frankrijk aanmerkelijk beter in haar vel en had Bosnië twee gele kaarten nodig om Jérémy Menez en Rémy af te stoppen. Samir Nasri trad in de spotlights met een geweldige vrije trap die Asmir Begovic tot een superredding dwong, een bijna-assist en later de verdiende gelijkmaker. Spahic vergreep zich aan de spelmaker, al was het de vraag of het binnen of buiten de zestien meter gebeurde. Hoe dan ook kende arbiter Craig Thompson de Fransen een strafschop toe en Nasri benutte die in de linker beneden hoek. Nasri had daarna ook nog de 2-1 op de schoen bij een counter, maar trof Begovic op zijn weg. In de rebound mikte Menez naast.